Включете се в следващите обучения на Списание "ЗОП+" – на 30 и 31 май в София и на 5 и 7 юни в к.к. Слънчев бряг! Очакваме ви!
Актуално

Въвеждането на платформата за електронни поръчки се отлага за догодина

Въвеждането на задължително възлагане чрез единната централизирана система за електронни обществени поръчки се отлага за догодина. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Томислав Дончев в сутрешния блок на БНТ. Той обяви, че въпросът за старта на системата все още се обсъжда, но най-вероятно процесът по въвеждане на възлагането по електронен път ще започне от януари 2019 г. и ще се случва на етапи.

Новата електронна платформа за обществени поръчки бе сред централните теми в разговора с вицепремиера. На въпрос на водещия дали ще има общ регистър за всички обществени поръчки в България, достъпен и видим за обществеността, г-н Дончев разясни, че Регистър на обществените поръчки има и в момента, като всеки, който желае, може да направи справка в Интернет страницата на Агенцията по обществени поръчки.

Що се отнася конкретно до електронното възлагане, г-н Дончев заяви, че електронна платформа за обществени поръчки ще има и обяви, че като софтуер системата вече е разработена. “Очаквам буквално следващите дни да мине в тестов режим”, допълни той.

Големият въпрос според вицепремиера е кога ще заработи цялата система. Той призна, че по тази тема има вътрешна дискусия. “Единият вариант е да кажем, че от 1 януари или от 1 февруари минаваме на изцяло безхартиени обществени поръчки, оферти се подават само в електронен вид, оценката тече в електронен вид”. Г-н Дончев изрази мнение, че това крие някои рискове.

“Големите институции, ведомства, агенции и т.н., със сигурност ще се справят, техният административен капацитет е по-голям и началната фаза, в която се приемат нещата ще мине по-гладко. Но имаме малки общини, малки болници, други институции, които вероятно ще имат трудности. Затова по всяка вероятност ще бъде каскадно, на няколко вълни – започвайки от големите централни държавни институции, една втора вълна с местните власти, трета с най-малките и уязвими възложители. Всичко това е в рамките на следващата година”, обясни вицепремиерът.

В отговор на друг въпрос, Томислав Дончев заяви, че електронното възлагане е част от по-дългия път към електронно правителство, което обаче се случва на много стъпки – някои по-големи, някои по-малки. Все пак той беше категоричен, че “кореспонденцията между администрациите на хартия трябва да остане в миналото в рамките на годината на база на изцяло електронна свързаност”.

“В момента, грубо казано, 80% от всички видове администрации – министерства, агенции, областни администрации, общини, са готови, свързани са по електронен път. Имаме проблеми с някои по-малки общини, включително някои от тях нямат и техническа, и организационна готовност. Работим да спазим срока – ноември тази година да няма хартия в кореспонденцията между администрациите”, продължи по темата Томислав Дончев.

По повод на питане, свързано със срива на Търговския регистър и мерките, предприети от Правителството в тази връзка, г-н Дончев увери, че се работи по изграждането на голямо хранилище за данни и срокът, в който то трябва да заработи – 15 ноември, ще бъде спазен.

Той разясни, че това е т.н. трето ниво на защита, защото съгласно изискванията на нормативната уредба информацията първо се записва на два сървъра едновременно, а допълнително е задължително да се води и архив. Идеята е, ако тези две нива по някаква причина не сработят, да се разчита на т.н. централно хранилище за данни.

Вицепремиерът коментира и създаването на нов държавен орган за увеличаване сигурността по пътищата. Томислав Дончев обясни, че по въпроса се работи като има различни версии как трябва да изглежда един подобен орган. “Най-меката версия е едно консултативно тяло, много близо до това, което има в момента, с малък секретариат и по-силна администрация. Има и по-силни версии и вероятно ще се отиде към някоя от тях – създаването на държавна агенция на подчинение на Министерския съвет”, добави вицепремиерът. Той подчерта, че администрацията на новата агенция може да бъде сформирана от държавни служители, преместени от други ведомства.

Г-н Дончев изрази мнение, че логиката не е подобна агенция да прави само анализи и предписания. “За да бъде ефективна, тя трябва да има мощността да предписва на другите ведомства какво да правят…”, поясни позицията си той. Така ако някой в министерствата не си е свършил работата както трябва, някоя наредба, заповед, нормативен акт не съответства на този приоритет, тя да има правото да предпише какво да се прави, включително на АПИ, КАТ – Пътна полиция и Министерство на транспорта.

“Мисля, че в рамките на годината процесът по подготовката на подобно звено ще е приключил”, каза още Томислав Дончев и обеща открит диалог по темата с всички ангажирани организации.

Източник: БНТ

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си