Включете се в следващите обучения на Списание "ЗОП+" – на 30 и 31 май в София и на 5 и 7 юни в к.к. Слънчев бряг! Очакваме ви!
Новини

БЛИЦ НОВИНА: Депутати предлагат отлагане на електронното възлагане поне с една година

Народни представители са направили предложение за отсрочка с една година на влизането в сила на задължителното възлагане чрез използване на централизирана електронна платформа. Това става ясно от публикувания проект на доклад за второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, внесен от Министерски съвет нa 01.08.2018 г.

Видно от документа, оповестен на Интернет сайта на Парламента, комисията по правни въпроси са предложили законопроектът да започне да се прилага от 1 март 2019 г., т.е. значително по-късно от първоначално планираното. Още по-късно влизане в сила, от 1 ноември 2019 г., е предвидено обаче за текстовете относно задължителното използване на централизирана електронна платформа, както и разпоредбите, според които платформата следва да осигурява подготовка и публикуване на решенията, обявленията, и документациите за обществени поръчки, подготовка и получаване на запитвания и предоставяне на разяснения, подготовка и изпращане на покани, подготовка и подаване на заявления за участие и оферти, както и приемане и обработване на електронни фактури.

Чак от 1 януари 2021 г. според предложението на депутатите се предвижда да породят ефект нормите относно функционалностите на платформата за електронни поръчки, свързани с оценяване на офертите, сключване на договор, подготовка и подаване на заявки по договори, както и свързване със системи за електронно разплащане.

Припомняме, че системата трябваше да заработи на пълни обороти още от 18 октомври тази година. Повече яснота по горещите въпроси около въвеждането на задължително електронно възлагане вероятно ще получим още следващите дни, когато се очаква проектозаконът да бъде разгледан на второ четене в пленарна зала.

Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си