Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Новини

Италиански архитекти печелят конкурса за обновяване на площад „Св. Неделя“, експертите по ЗОП с представител в журито

Победител в конкурса за обновяване на площад „Света Неделя“, обявен от Столична община, е архитектурният идеен проект на италиансците „Студио Фуксас“. Това оповести на форум в столицата председателят на журито – г-жа Малина Едрева, цитирана от БТА и редица медии.

На второ място е класиран проектът на Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян, следван от проектa на Консорциум „OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ)“ с членове на консорциума One Works, Maofficina, Сracknell (трето място). На четвърто място е класиран проектът на Студио Паола Вигано.

Конкурсът за възстановяване, обновяване и изграждане на площад „Света Неделя“ и прилежащите му публични пространства се проведе в две стъпки. Класирани бяха седем кандидати. Писането на заданието беше изключително сложно, защото правилното задание можеше да реши две трети от условията на конкурсната програма, заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който е възложител на конкурса.

Площад „Света Неделя” трябва да свърже пешеходните пространства, които започват от пл. „България” през реконструирания бул. „Витоша“ до църквата „Света Неделя“, посочи Здравков. Той очаква през 2021 г. да започне реновирането на площада. Кметът Йорданка Фандъкова изрази надежда, че работата по проектирането ще започне още тази година и така след 2 г. ще може площадът да бъде напълно преобразен.

В престижното международното жури, което избра победителя в конкурс, участваха арх. Сотирис Цолус от Атина, арх. Йони Бабоци – директор на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана, арх. Мартин Аартц от Ротердам, арх. Галина Тачиева – експерт в областта на градското планиране и градската устойчивост – от САЩ, арх. Борислав Игнатов – общински съветник и представител на Камарата на българските архитекти, проф. д-р арх. Григор Дойчинов – представител на Съюза на архитектите в България, представители на Регионален исторически музей София – доц. д-р Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и доц. д-р арх. Валентина Върбанова, доц. д-р арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия, доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова от КАБ, д-р арх. Александър Станев – археолог, и др.

Експертната общност в лицето на Професионалната си организация НСЕОП също даде своя принос в изборa на визия за бъдещия облик на централната част на София. Като член на журито участва и главният секретар на Сдружението – г-н Ивайло Стоянов, който подпомогна работата му с правната си експертиза и опит в областта на обществените поръчки.

Източник: НСЕОП

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си