За осигуряване на необходимата помощ в усложнената ситуация, до края на април Горещата телефонна линия 0700 20680 ще работи в подкрепа на всички експерти по обществени поръчки! Защото сме по-силни заедно!  
Новини

Правна комисия прие на второ четене Закона за мерките в извънредното положение, предлагат спиране на обществените поръчки (обновена)

На свое заседание, проведено на 19.03, Правната комисия в Народното събрание прие на второ четене Законопроект за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание.

С него се уреждат извънредните мерки на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето от 13 март до прекратяването на извънредното положение. Въвеждат се противоепидемични мерки под формата на забрани и се променят редица закони. Забраните обхващат посещения на различни обществени събития и масови мероприятия с цел изпълнение на препоръките за социална дистанция, отправени от Националния оперативен щаб, и др.

Законопроектът бе приет на първо четене на 18.03 и в рамките на същия ден бе дадена възможност на народните представители да направят предложения преди второ гласуване. Видно от сайта на НС, по текста са постъпили общо 19 предложения.

Едно от предложенията на група народни представители е за времето на извънредното положение да се спре откриването на процедури за възлагане на обществени поръчки, а за вече откритите процедури сроковете да спрат да текат. Изключение от това правило се предвижда само в два случая – първо, когато е необходимо „неотложно възлагане“ за осигуряване на живота и здравето на гражданите, националната сигурност или отбраната, и второ – при „неотложни обстоятелства“ и само след разрешение от министъра на финансите.

С постъпилите предложения се лансират и широк набор от други проектомерки, в т.ч. такива за гарантиране непрекъснатост на снабдяването с електрическа енергия, ограничаване на туристическите пътувания и обезщетяване на туристи от туроператори, предоставяне на работниците и служителите на право да откажат изпълнението или да преустановят работа, когато работодателят не е осигурил необходимите противоепидемични мерки на работното място, превеждане от НОИ на съответния осигурител на 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за осигурени лица (за периода на въведеното извънредно положение), въвеждане мерки срещу спекулата в НК, инкриминиране на т.нар. „фалшиви новини“, предоставяне правомощия на здравния министър да определя „полицейски час“ и др.

Проектът на доклад за второ гласуване може да видите тук.

Предвид спешния характер на предлаганите законодателни мерки се очаква Народното събрание да гласува проекта на второ четене още в петък, 20.03 (гласуването е точка първа от дневния ред).

Източник: НС

 

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си