Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Новини

Теменужка Петкова: Отлагат се офертите за АЕЦ „Белене“, при „Турски поток“ и гръцката връзка засега всичко е в срок

Заради извънредната ситуация с разпространението на коронавируса ще се наложи удължаване на сроковете за подаване на оферти от стратегически инвеститор за дострояването на АЕЦ „Белене“. Строежите на продължението на руския газопровод „Турски поток“ на българска територия и на междусистемната газова връзка с Гърция засега се движат в предвидените по договорите срокове, каза енергийният министър Теменужка Петкова пред БНР в неделя, цитирана от Mediapool.

„И „Балкански поток“, и интерконекторът ГърцияБългария се движат в рамките на сроковете, които са предвидени в договорите“, каза Петкова. Тя допусна, че вероятно кризата, свързана с пандемията от коронавируса, ще наложи удължаване на срока по подаване на оферти по проекта „Белене“ и уточни, че и петте компании, потвърдили своето желание да подадат обвързваща оферта, запазват интереса си към проекта.

Всяка страна, съобразно своите икономически параметри и възможности, може да предприеме такива мерки, които счете за най-удачни. Ние сме направили своята оценка и мерките, които смятаме, че са релевантни към ситуацията, вече са материализирани в Закона за извънредното положение, коментира още Петкова.

Според нея текстът за тавана на цените, приет по предложение на БСП, прави невъзможно връщането на клиентите на „Булгаргаз“ разликата в цената на газа, получена при предоговарянето с „Газпром“. Още идната седмица се очакват конкретни действия по намалението на цената на газа, договорено със задна дата с „Газпром“, заяви още енергийният министър.

Енергийната сигурност на страната е гарантирана, въпреки извънредната ситуация заради коронавируса, увери тя. По думите ѝ важно е енергийният сектор да бъде финансово стабилен, за да няма рискове за техническата възможност той да функционира нормално.

Парламентът прие това, което предлагаме – да се гарантира непрекъсваемостта на доставките, и плановете ремонти на елктромрежата са прекратени, обясни Петкова. Като особено важна мярка министърът на енергетиката посочи двойното увеличаване на срока за заплащане на сметките за ток: „В закона ясно е посочено, че министърът на енергетиката има възможност да удължава този срок – колкото е необходимо, но като се съобрази с финансовата стабилност на сектора“.

По думите ѝ въвеждането на мораториум върху плащанията не стои на дневен ред, защото би застрашил финансовата и техническата стабилност на сектора, а удължаването на срока за плащане на сметките в момента е адекватна помощ за гражданите.

Източник: Mediapool, БНР

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си