Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Минали броеве

Брой 6, 2020: (НЕ)НАУЧЕНИ УРОЦИ

След множество забавяния и отлагания, от извънреден и всякакъв друг характер, на 14 юни най-накрая стартира вторият етап от поетапното преминаване към изцяло електронни обществени поръчки. Както вече е широко известно, на този етап електронното възлагане в платформата ЦАИС ЕОП вече е задължително за всички институции и организации, прилагащи ЗОП.

По всеобщо мнение, този преход бележи качествено нов етап в развитието на системата на обществените поръчки в България. Съвсем закономерно, на дигитализацията в работата по ЗОП се възлагат големи надежди – за повече прозрачност и повишена ефективност при разходването на публични средства, за спестяване на много време и ресурси, за модернизация във всички процеси и ангажирани институции, за повишаване на професионализма на експертите, за насърчаване участието на малки и средни предприятия в обществени поръчки, с всички благоприятни последици за това в стопански и по-широк план.

Повечето от нас навярно са наясно, че всички тези значими предимства на дигитализацията, които често се сочат като основание за провежданите реформи, няма как да се случат от само себе си, само като следствие от навлизането на нови информационни системи и нормативни задължения за тяхното използване. Защото преходът налага цялостна пренастройка не само в начина на работа по ЗОП, но и в начина на мислене и участие в обществените процеси. Съответно изисква висока лична и колективна ангажираност, която да гарантира оптимално осъществяване на промяната и гарантиране на законосъобразност и максимална ефективност при разходването на обществения ресурс и при новите реалности в публичната среда.

Казано по-просто, промяната е една голяма възможност, но само от нас, като единици и като цяло, зависи дали и в каква степен ще се възползваме от нея. Точно така, крайният резултат ще се определи и от личната енергия, отдаденост, последователност в усилията на всеки един експерт, пряко или косвено осъществяващ или подпомагащ осъществяването на възлагателния процес в България.

Още в по-голяма степен изходът от реформите ще зависи от това колко ефективно и координирано ще си взаимодействат всички участващи субекти – органи, институции, експерти. И именно в това колективно взаимодействие според нас се крие разковничето на успеха и сбъдването на всички надежди, които възлагаме на прага на промяната. Съответно при неговото осъществяване ще си проличи дали сме извлекли поуки от извънредната ситуация и дали сме преодолели едно от безспорно най-големите предизвикателства в публичната сфера, а и в обществото ни като цяло – трудността да постигаме единомислие и единодействие.

Вярвайки в индивидуалната и колективна отговорност на всеки участник в процеса на дигиталната трансформация при обществените поръчки, ние продължаваме да даваме всичко от себе си, за да сме полезни и да подпомагаме експерти и институции при прилагане на правилата на ЗОП вече и в електронна среда. Затова инвестираме толкова енергия и усилия както в консултантската си дейност, така и в обучителната си програма по електронни поръчки в платформата ЦАИС ЕОП, която продължихме да реализираме дори и дистанционно през най-трудните дни на извънредното положение.

Приносът си даваме и ще продължаваме да даваме и на страниците на нашето ваше списание по обществени поръчки. И за да потвърдим, че всичко, което предлагаме на своите клиенти и партньори е със знак ПЛЮС, в новия брой на Списание “ЗОП ПЛЮС” също ще може да откриете пълен спектър от полезни статии.

За научените и ненаучените уроци на прага на дигиталната трансформация по ЗОП ще можем да прочетем и намерим поводи за разсъждение и във водещия материал от г-н Ивайло Стоянов. В него авторът ни представя своя детайлен и задълбочен аналитичен прочит на разпоредбите относно отстраняване при неизпълнение на договори за обществени поръчки. Като дава много прозрения за ключови разпоредби на закона, съответно съветва как най-успешно да ги прилагаме в практиката.
Уверено вярваме, че както водещият материал, така и другите статии, посветени на широк кръг професионални въпроси от възлагането, наистина ще ви помогнат за по-успешно и безпроблемно адаптиране към постоянните промени в сектора.

Приятно и ползотворно четене!


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

(НЕ)НАУЧЕНИ УРОЦИ

Анализ на разпоредбите относно отстраняване при неизпълнение на договори за обществени поръчки

Ивайло Стоянов

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • ЗАКОН НА ПОМОЩ: Субсидиарното приложение на норми от АПК, ЗЗД и ТЗ във връзка с провеждани процедури и сключени договори за обществени поръчки, Полина Цокова
  • Актуални изисквания към възложителите по ЗОП като задължени субекти по ЗМИП, ЗОП+
  • Добрите практики в арбитража, Александра Ковачева
  • Отново обновиха ЦАИС ЕОП, платформата задължителна от 14 юни
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Ако желаете Списание „ЗОП ПЛЮС“ да е Ваш помощник в областта на обществените поръчки през настоящата 2020 г. и следващата 2021 г., може да осъществите това като станете абонати или поръчате отделни броеве на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

Станете част от общността на ЗОП ПЛЮС!

ПОВЕЧЕ ЗА АБОНАМЕНТА ТУК

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си