Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Новини

Сметната палата чества 140 години от своето създаване

Днес се навършват 140 години от създаването на Сметната палата на Република България. Контролната институция, чието създаване е предвидено още в Търновската конституция от 1879 г., приема за свой рожден ден именно 20 декември, тъй като на тази дата през 1880 г. е обнародван в „Държавен вестник“ Законът за Върховната сметна палата.

По повод празника, официално поздравление отправи и професионалната организация на експертите по обществени поръчки – НСЕОП. Като честитят юбилея на всички свои колеги, чиито професионален път е бил или в момента е свързан с дейността на върховната одитна институция в страната, от Сдружението пожелават крепко здраве, постоянство и мъдрост в контролната дейност и защитата на обществения интерес.

Както става ясно от историческата справка, палатата, която официално започва да работи на 1 март 1881 г., функционира до края на 1947 г., когато е преустановена дейността ѝ. През следващата 1948 г. се ликвидират и службите на областните сметни палати.

На 27 юли 1995 г. 37-то Народно събрание приема Закон за Сметната палата, с който се възстановяват традициите на бюджетния контрол в България. Със Заповед № 1, подписана на 2 юли 1996 г., започва първата проверка на Сметната палата в годините на прехода.

Повече за дългата и достойна история на Сметна палата може да прочетете тук.

Източник: Сметна палата, НСЕОП

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си