Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Новини

Професионална организация предлага сертифициране на експертите по обществени поръчки

Да се въведе задължително сертифициране на експертите по обществени поръчки, което да се извършва от Националното сдружение на експертите по обществени поръчки (НСЕОП), съвместно със съответните отговорни държавни инстутиции. Това предложение бе лансирано по време на провелата се днес, 11.09, среща на представители на Сдружението и екип на Световната банка. От страна на НСЕОП участие взеха главният секретар г-н Ивайло Стоянов, зам.-председателят на УС г-н Йордан Халаджов и други членуващи.

От неправителствената организация запознаха служителите на финансовата институция с проблемите на професионалната общност, в това число честите промени в законодателството, липсата на ясни и еднозначни указания по прилагане на закона,  недостатъчния административен капацитет, лошото състояние на материалната база и ниското възнаграждение на голяма част от експертите по обществени поръчки.

По време на събитието бе изтъкната активната позиция на Сдружението по актуалните въпроси на възлагането и бяха представени основните акценти от становището на експертите по законопроекта за изменения в ЗОП, който в момента се гледа в Народно събрание. Специално място в проведените разговори бе отредено на предложението за включване на представители на НПО сектора, в частност НСЕОП, в работата на постояннодействащия Методически съвет с участието на Сметната палата, Агенцията по обществени поръчки (АОП) и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Ще припомним, че на 2 ноември 2017 г., изпълнителният директор на АОП Миглена Павлова и постоянният представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия Антъни Томпсън подписаха Споразумение за сътрудничество за предоставяне на консултантски услуги.

Услугите, които ще бъдат осигурени от Международната банка за възстановяване и развитие, са насочени към преглед и оценка на актуалното състояние на системата на обществените поръчки в Република България.

Източник: НСЕОП

Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си