Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Новини

Германия задължава общините да купуват само стоки, произведени при спазване на човешките права

Германският Бундестаг обсъжда Закон за веригите на доставки (Lieferkettengesetz / Supply chain act), който ще задължи общините да купуват само продукти, произведени според стандартите за опазване на околната среда и човешките права, съобщава Дойче веле.

В Германия новите изисквания ще се прилагат за обществени поръчки, а те възлизат годишно на 350 милиарда евро. Така законът се противопоставя срещу детския и принудителен труд, срещу посегателствата над природата, експлоатацията и нарушенията на човешките права, пише мюнхенският вестник „Меркур“.

Евтините стоки на пазара обикновено са създадени за сметка на околната среда и на евтината работна ръка – така се постигат по-ниски производствени разходи.

Обикновено цените, най-вече на текстила, се диктуват от големите концерни и от търговците, припомня „Зюддойче Цайтунг“. Производителите прехвърлят този ценови натиск върху работниците, три четвърти от които са жени. Текстилната промишленост е трета по големина в областта на така наречената „лека индустрия“, а производството на евтин текстил поражда сериозни социални проблеми поне в три области: охраната на труда, заплащането, синдикалните права и свободи.

Работещите в текстилния бранш са изправени пред редица рискове за здравето. При производителите на памук това са пестицидите. При боядисването на тъканите се използват отровни химикали. Същевременно в самите текстилни фабрики рискът от наранявания на ръцете при шивачките остава висок. Годишно се регистрират близо милион и половина такива наранявания, а 27 милиона текстилни работнички и работници по света страдат от заболявания, причинени от работата им.

Най-неприемливи са условията на труд в страни като Бангладеш и Пакистан, но дори когато на дрехата има етикет „Made in Europe“ е възможно тя да е произведена с цената на жестока експлоатация. „Зюдойче цайтунг“ припомня, че само в Източна и в Югоизточна Европа 2.3 милиона работници шият дрехи главно за западния пазар, като в Германия всяка четвърта дреха идва от тези държави.

Според неправителствената организация „Кампания за чисти дрехи“, работещите в бранша в Източна и Югоизточна Европа се нуждаят от много по-високо заплащане, за да могат да покрият елементарните си нужди. Активистите на кампанията смятат, че заплатите трябва да се повишат три пъти в Полша, четири пъти в Турция, а в България дори пет пъти. В някои източноевропейски държави шивачките дори не получават минималното трудово възнаграждение. В Румъния например на тях им плащат средно с 41 евро по-малко от минималната работна заплата.

Източник: News.bg, DW

Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си