Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Новини

Европейската комисия предлага мерки срещу пазарните ефекти от чуждестранните субсидии

Европейската комисия предложи днес мерки срещу възможното изкривяване на пазара заради чуждестранните субсидии. Това съобщават от Mediapool, позовавайки се на информацията за медиите, с която от институцията на ЕС оповестиха проекта на нов регламент.

Целта на новия европейски акт е субсидиите, отпускани от правителства извън ЕС, да бъдат проверявани, както субсидиите, предоставени от европейските страни, се отбелязва в съобщението на комисията.

Правилата на ЕС за конкуренцията, обществените поръчки и възможностите за търговска защита играят важна роля за осигуряване на справедливи условия за дружествата на единния пазар.

Тези правила не се прилагат за чуждестранни субсидии и така техните получатели получават несправедливо предимство при придобиване на дружества от ЕС, участие в европейски обществени поръчки или извършване на други търговски дейности на единния пазар, пояснява ЕК.

Уточнява се, че такива чуждестранни субсидии могат да бъдат заеми с нулева лихва и друго финансиране, неограничени държавни гаранции, споразумения с нулев данък или пряка финансова подкрепа. Комисията предлага да получи правото да проверява финансиране, предоставено от властите на държава извън ЕС, което е в полза за дружествата, работещи на единния пазар.

Предвижда се въвеждането на уведомителен режим, проверка на сливания с финансова подкрепа от правителство извън ЕС, където оборотът на придобитото дружество е 500 милиона евро или повече, а чуждестранната подкрепа е поне 50 милиона евро. Въвеждат се проверки при участие в обществени поръчки с прогнозна стойност над 250 милиона евро, където е осигурена подкрепа от правителство извън ЕС. Комисията желае да си запази правото да извършва проверки и при по-малки сливания и обществени поръчки по своя инициатива.

Дружествата, които искат да придобият дялове в европейски фирми или да участват в европейски обществени поръчки, ще трябва да уведомяват предварително за всяко чуждестранно финансово участие в обхвата на предложението. Сливанията няма да бъдат позволени до завършването на съответните проверки в предварително определени срокове.

Ако дружество наруши тези изисквания, ЕК ще може да наложи глоби и да преразгледа сделката. Комисията предлага да се произнася също по инвестиции „на зелено“ или сливания под посочените прагове, когато подозира участие на чуждестранна субсидия. ЕК предлага да може да поиска отнемане на определено имущество или забрана на дадено пазарно поведение в случаи на нарушение и изкривяване на пазара, както и да забранява сливания и придобивания, и участието в обществени поръчки на някое дружество.

Предложението подлежи на одобрение от Съвета на ЕС и Европейския парламент. Комисията очаква съвещанията по законопроекта да продължат два месеца.

Източник: Mediapool, ЕК

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си