Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Новини

АОП обясни предстоящите промени в ЦАИС ЕОП, автоматично пренасяне на данни намалява риска от грешки

След оповестяване на предстоящото обновяване на ЦАИС ЕОП, за което вече Ви информирахме, в специално съобщение на Портала за обществени поръчки от Агенцията по обществени поръчки обясниха по-подробно и основните цели, които следва да постигне този ъпдейт.

В анонса се напомня, че с обновяване на продукционната среда на Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП), планирано за 26.06.2021 г., се оптимизират функционалности, свързани с оповестяване на възлагането на обществените поръчки чрез ЦАИС ЕОП.

Както вече бе оповестено, с това обновяване се въвежда задължително попълване на структурирани данни за всеки сключен договор, с цел да се ограничи вероятността за допускане на грешки от страна на възложителите. По този повод се посочва че данните са обособени в отделна секция в работното пространство на поръчката. Информацията включва наименование на поръчката и/или обособената позиция, възложителя/ите, избрания/те изпълнител/и, срока на договора/анекса и стойността. Въведените данни се пренасят автоматично във формата на обявлението, с което се оповестява възлагането, обясняват експертите от ресорната институция.

От Агенцията внасят и важното уточнение, че оптимизирането на процеса е възможно да окаже влияние върху създадени форми на обявления за възложена поръчка, които не са изпратени за публикуване преди 26.06.2021 г. При тази хипотеза, публикуването е възможно едва след създаване на нова форма на обявление.

Извършването на тази оптимизация цели да улесни възложителите и да повиши публичността и прозрачността във възлагателния процес, обобщават от АОП.

Източник: АОП

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си