Нека заедно да бъдем по-успешни в обществените поръчки и през 2022 г., поръчайте своя годишен абонамент за Списание ЗОП ПЛЮС още днес!

Новини

28 оферти по поканата за доставка на щадящи COVID тестове за училищата, изпълнителят ясен до дни

В събота, 30 октомври, в Министерство на здравеопазването публично бяха отворени постъпилите 28 оферти за доставка на щадящи тестове за училищата. Процедурните действия на оценителната комисия бяха извършени в присъствието на медии и представител на Министерството на образованието и науката. Това става ясно от информация на сайта на здравното министерство.

От МЗ припомнят, че на 26 октомври на сайта на институцията беше публикувана „Покана до всички заинтересовани лица за закупуване на бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 с цел скрининг на ученици от 1-4 клас и осигуряването на по-продължително провеждане на учебния процес присъствено“. Видно от проекта на договор, възлагателните действия се осъществяват без прилагане на ЗОП, на основание чл. 13, ал. 1, т. 2 и чл. 14 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от Народното събрание на 13.03.2020 г. и за преодоляване на последиците.

Крайният срок за представяне на оферти по поканата на МЗ беше петък, 29 октомври, до 17:30 часа. Общото необходимо количество тестове, посочено в поканата, е до 400 000 броя, като тестовете трябва да се изпълняват с проби от слюнка.

От здравното министерство обясняват, че на всеки участник в търга е била дадена възможността да оферира различни количества тестове, в зависимост от възможността да извърши доставка в срок до три работни дни след сключване на договор.

Критериите за избор на изпълнители са най-ниска предложена единична цена и най-кратък срок за доставка. Няма ограничение по отношение на броя изпълнители, с които ще бъдат сключени договори, уточняват от МЗ.

Първите дни на ноември 9-членната комисия ще представи на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров доклад относно класирането на участниците, след което ще бъде/бъдат сключен/и договор/и за осигуряване на щадящите тестове за деца.

Още на 25 октомври, на съвместна пресконференция на здравния и образователния министър бе обявено, че МЗ и МОН внасят проект на постановление на Министерския съвет за осигуряване на 13 млн. лв. за щадящи тестове за най-малките ученици. Пред представителите на медиите министър Кацаров обясни, че тестовете ще се извършват чрез отделяне на слюнка, а не чрез вземане на секрет от носоглътката или чрез близалки.

Именно на тази пресконференция здравният министър обяви, че в рамките на деня МЗ ще обяви обществена поръчка за осигуряването на тестове, които на този етап да задоволят потребностите на образователната система поне за един месец. Д-р Кацаров беше категоричен, че ще се направи всичко възможно за бързото осигуряване на тестовете, така че децата от 1-ви до 4-ти клас в най-кратки срокове да се върнат към присъствена форма на обучение. По думите му, ако този механизъм сработи, ще бъде въведен поетапно и за учениците от горните класове.

„Ако щадящ тест покаже положителен резултат, детето ще бъде 14 дни извън училище. Така от заразяване ще бъдат предпазени както другите деца, така и педагогическият, и непедагогическият персонал в училищата. Същевременно няма да се стига до карантиниране на цели паралелки. Този подход се прилага в много еврейски държави“, категоричен бе тогава д-р Кацаров.

Източник: МЗ

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker