Новини

АОП актуализира ЧЗВ рубриката за ЦАИС ЕОП с разяснения за новите електронни формуляри и стратегическите поръчки

От Агенцията по обществени поръчки актуализираха рубриката “ЦАИС ЕОП – Въпроси и отговори”, налична на Портала за обществени поръчки. Това съобщиха от институцията с нарочен анонс.

От АОП уточняват, че при промяната е добавен нов раздел, свързан с попълването на новите електронни формуляри. В този раздел са включени въпроси и отговори отнясящи се конкретно до попълването на информация за стратегически поръчки.

С новата информация, съдържаща препратки към ключови документи на Европейската комисия, от Агенцията правят важни разяснение относно следните важни въпроси:

коя обществена поръчка е „стратегическа“ както става ясно, в тази категория попадат  екологосъобразните (“зелени”) обществени поръчки, социално отговорните обществени поръчки, както и обществените поръчки за иновации;

стратегически ли са „запазените“ обществени поръчки по чл. 12 от ЗОП в случая е пояснено, че тази категория поръчки се числи към социално отговорните обществени поръчки, и в този смисъл са вид стратегически поръчки (това обстоятелството следва да се посочи при попълване на съответните атрибути и полета на поръчката в ЦАИС ЕОП);

стратегически ли са обществените поръчки за чисти превозни средства по чл. 47, ал. 5 от ЗОП видно от разясненията, тези поръчки са екологосъобразни обществени поръчки, и следователно също са вид стратегически поръчки (което обстоятелството следва да се посочи при попълване на съответните атрибути и полета на поръчката в ЦАИС ЕОП, с уточнението, че приложение намира и Директивата за чистите превозни средства Директива 2009/33/ЕО).

С новите въпроси и отговори относно стратегическите поръчки може да се запознаете в самата ЧЗВ рубрика, която може да достъпите ТУК, или може да свалите и разгледате като .pdf от ТУК. За сравнение, файл с предишната версия на рубриката (последно обновена на 1.11.2021 г.) може да видите ТУК.

Източник: АОП

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker