Минали броеве

Брой 2, 2024: БАВНИ, НО ВАЖНИ ПРОМЕНИ

Скъпи читатели,

Още не са отминали и два месеца от началото на настоящата година, а в сектора на обществените поръчки в България ставаме свидетели на толкова много събития: поредица от значими промени в закона и предстоящи такива в правилника за неговото прилагане; множество нови подзаконови актове относно възлагането на екологични и други стратегически поръчки; нови форми на вътрешен и външен предварителен контрол по ЗОП; изпълнено с изпитания интегриране в платформата ЦАИС ЕОП на нови електронни формуляри и адаптиране към особеностите при използването им в практиката; произтичащи от европейски регламенти нови задължения за изпълнители и възложители; все по-чести случаи на отправени от български юрисдикции преюдициални запитвания до Европейския съд. И това са само част от предизвикателствата, насред които се намираме в началото на очертаващата се като повратна 2024 г.

А по всичко личи, че промените ще продължат развоя си. И то не изолирано, а в сложна обвързаност, което все повече налага бърза адаптация във водовъртежа от често непознати явления. За да проследим една важна част от бързо променящия се калейдоскоп от събития при поръчките, във водещия материал избрахме да разгледаме признаците на постепенните, но необратими процеси на промяна в националната нормативна уредба и юриспруденция по ЗОП, предизикани от възловото решение на Съда на ЕС относно идентифицирането на необичайно ниски оферти (това по дело С-669/20 – Веридос).

В аналитичния преглед на ключови решения на органите по обжалване, водещият ни консултант по ЗОП г-н Ивайло Стоянов ни представя как първоначално намерилият сравнително лимитирано отражение в ЗОП нов прочит на правилата за откриване на подозрително благоприятни оферти, направен от евромагистратите, очаквано започва да рефлектира в своята цялост и върху становищата на КЗК и ВАС по заплетени казуси по сравняване на тръжни оферти. Още по-ценен е опитът на автора да погледне на събитията в перспектива и да подготви експертната общност за най-ефективните способи за прилагане на вече модифицираните и вероятно тепърва развиващи се национални разпоредби в този традиционно сложен аспект на възлагането.

По друг актуален повод – започналата по българска поръчка за електрически влакове първа проверка на ЕК в изпълнение на новия Регламент за чуждестранните субсидии, в детайлен редакционен материал Ви представяме най-важното за новите общностни актове за протекция на Общия пазар в ЕС, както и дискутираме с какво нормативната и институционална среда в страната ни би могла да се подготви по-добре за новите предизвикателства пред възложители и потенциални изпълнители, произтекли от тези специфични европравила.

Като очаквано продължение на вече наложилата се традиция, в броя сме включили и рубриката с практически отговори и решения на актуални въпроси и казуси от ежедневната работа по възлагане на обществени поръчки в електронната среда на единната платформа ЦАИС ЕОП.

Приятно и ползотворно четене!


ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП: Тъй като и през 2024 г. Списание „ЗОП ПЛЮС” се предлага само в електронен формат, за достъпване на електронното списание всеки абонат първо трябва да влезе в потребителския си профил чрез своите потребителско име и парола. След това, от менюто ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП да избере вида на своя абонамент. В отворилата се страница може да се избере съответния брой на списанието – след кликване върху умаленото изображение на броя, списанието се отваря в модул за преглед и четене, който предоставя възможност за прелистване на страниците.

Новите ни абонати могат да се запознаят с кратко ръководство как да достъпват и четат изцяло дигиталното Списание „ЗОП ПЛЮС” от бутона по-долу.

ВАЖНО! С оглед по-голямо удобство за читателите, електронният достъп до Списание „ЗОП ПЛЮС“, който е на разположение чрез нашия Интернет сайт, вече дава възможност на всеки абонат да разпечатва отделни страници или целия брой на изданието. Понастоящем, възможността за разпечатване е налична за всички популярни Интернет браузъри (напр. Google Chrome, Microsoft Edge, Safari и др.), с изключение на Mozilla Firefox. При затруднения с достъпа до списанието, не се колебайте да се обръщате към нас на тел. (+359) 882 653 036!

 


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:
 
ТЕМА НА БРОЯ
 
БАВНИ, НО ВАЖНИ ПРОМЕНИ: Развитие на практиката на органите за обжалване по ЗОП в светлината на новите моменти в правилата за определяне на необичайно благоприятни оферти, дошли с Решението на Съда на ЕС по дело С-669/20 (част първа), Ивайло Стоянов
 
ДРУГИ АКЦЕНТИ
 
  • ЕВРОПЕЙСКИ ТОВАРИ: Нови задължения за възложителите на обществени поръчки идват и с вече действащи европейски регламенти за защита на Общия пазар
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки и работа в платформата ЦАИС ЕОП
 
 

Ако желаете заедно да сме по-успешни в обществените поръчки и през 2024 г., може да се абонирате за Списание ЗОП ПЛЮС или да заявите услугите и изданията ни на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за Списание ЗОП ПЛЮС,
бъдете УСПЕШНИ В ПОРЪЧКИТЕ ЗАЕДНО С НАС!

 
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Abonament5steps.png

 
Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker