"Доброволците на Свв. Георги"

“СПИСАНИЕ ЗОП ПЛЮС” ИЗРАЗЯВА СЪПРИЧАСТНОСТ И АКТИВНО ПОДПОМАГА ДЕЙНОСТТА НА “ДОБРОВОЛЦИТЕ НА СВВ ГЕОРГИ” – МОЛИСЪРДНИ ДОБРОТВОРЦИ ЗА ПОДКРЕПА НА БОЛЯЩИ И НУЖДАЕЩИ СЕ

Доброволците на Свв Георги е задруга от доброволци (към момента 69 души, от които 15-тина най-действени с различно занятие: юристи, програмисти, богослови, домакини, инженери, чиновници, служащи и др.), желаещи да умножават доброто в света чрез милосърдие, грижа и съпричастност към болни, страдащи и нуждаещи се и ги подпомагат в старанието им да подобрят положението си.

Небесни покровители и застъпници на задругата са: Св. Вмчк. Георги Победоносец и тримата светци, закрилници на град София, Св. Георги Софийски Стари, Св. Георги Софийски Нови и Св. Георги Софийски Най-нови.

Дейността “Доброволците на Свв Георги” започва в енорията на храма “Св. Вмчк Георги Софийски Победоносец” и се развива главно в и около Параклиса “Св. Георги Софийски Най-нови” в Александровска болница.

На 03.10.2019 г. организацията получава благословията на Тивериополски епископ Тихон, викарий на Негово Светейшество Митрополит Софийски и Патриарх Български Неофит.

До април 2020 г. задругата провежда 6 месечно обучение по програма и ръководено от проф. д-р Тома Томов – доайен на българската психиатрия, съосновател на Нов Български Университет, ръководител на програмата по социални дейности и световно изявен учен.

Основната грижа на задругата са болните и страдащите чрез подкрепа, утеха и помощ в трудностите.

От началото на пандемията (март 2020 г.) задругата започва да раздаваме храна, да пазарува лекарства, стоки от първа необходимост и да помага със социално-битови въпроси на нуждаещите се.

3 месеца доброволците ежедневно обикалят цяла София с личните си автомобили да доставят храна. След това продължават и до момента и го правим три пъти седмично. Нито веднъж не са пропуснали досега.

От септември 2020 и до момента освен доставки по домовете, доброволците раздават храна на метростанция “Медицински университет” на МЗ при Александровска болница три пъти седмично.

Към настоящия момент всеки месец над 3500 ястия и над 1600 хляба биват раздавани на подкрепяните хора.

В дейността си доброволците се старят да си сътрудничат с подготвени специалисти и да не повтарят вече съществуващи организации и структури, и така се обръщат към различни лица, държавни и общински органи, неправителствени организации, Дирекции за социално подпомагане, лекари и болници, организации на психолози, както и социални работници и други подобни за различни случаи за болящи и нуждаещи се.

ПОВЕЧЕ ЗА ДОБРОВОЛЦИТЕ ТУК