За осигуряване на необходимата помощ в усложнената ситуация, до края на април Горещата телефонна линия 0700 20680 ще работи в подкрепа на всички експерти по обществени поръчки! Защото сме по-силни заедно!  
Новини

Правителството прие графика за задължителното възлагане чрез ЦАИС ЕОП

На редовното си заседание, провело се на 11 декември 2019 г., Министерският съвет прие постановление, с което се определя график за използване на Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП). Това съобщиха от Агенцията по обществени поръчки

В съответствие с първоначалния проект на ПМС, одобреният график съдържа два етапа.

Първият етап стартира на 1 януари 2020 г.  – от тази дата възлагането на обществени поръчки чрез електронната платформа е задължително за три групи възложители:

  • органи на изпълнителната власт – Министерския съвет, министерствата, държавните комисии и агенции, изпълнителните агенции, както и второстепенните разпоредители с бюджет към Министерството на финансите, създадени с нормативен акт, включително Централния орган за покупки за нуждитена органите на изпълнителната власт;
  • кметове на общини, които са водещи през последните години по броя на възлаганите от тях обществени поръчки – Столична община, Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград, Бургас и Русе;
  • представители на секторни възложители, които се отличават с голям опит, определен на база броя на възложените обществени поръчки – „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, ТЕЦ “Марица Изток 2“ ЕАД, “Мини Марица-изток“ ЕАД, Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура“ и “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД.

Вторият етап в електронното възлагане чрез ЦАИС ЕОП стартира от 1 април 2020 г. От тази дата всички останали възложители се задължават да възлагат процедури за обществени поръчки чрез ЦАИС ЕОП.

От разпространената информация за медиите става ясно, че чрез поетапното въвеждане на задължителното ползване на ЦАИС ЕОП се цели осигуряване на нейното стабилно функциониране с оглед минимизиране на евентуални рискове от забавяне на обществените поръчки.

Източник: АОП

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си