Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Новини

Неделино купуват улични лампи чрез договор с гарантиран резултат

Поръчка за нови улични лампи чрез договор с гарантиран резултат възлага община Неделино информира сайта actualno.com. Поръчката е на стойност 270 хил. лв. без ДДС.
Това всъщност е втора процедура за т. нар. ЕСКО договор в Неделино след като такава била открита през октомври месец миналата година. От там припомнят, че малко български общини имат финализирани такива договори, възлагането на които се провежда по Закона за обществените поръчки.
В крайния срок за приемане на оферти обаче в община Неделино не е постъпила нито една оферта. Това наложило местната управа да го удължи.
  Кметът на общината обяви, че е съгласувал идеята с Министерство на финансите, откъдето подкрепили начинанието. „Ние нямаме опит в провеждане на такава процедура, но я внесох в ОбС и получих одобрението му. На практика това е отложено плащане на една инвестиция със средства от реализираната икономия. За нас е добре, защото нямаме ресурс, който да вложим в изпълнение на такава поръчка“, обясни кметът Боян Кехайов.
Той допълни, че в момента комисията извършва оценка на единствената подадена оферта, постъпила в края на годината.
По думите му подмяна на уличното осветление се е наложила, защото се оказало, че то е с 12 вида лампи.
„Когато изгори една крушка, хората идват при нас и казват едва ли не, че общината една крушка не може да смени, тоест елементарен проблем не можем да решим. А проблемът е, че нашите улични тела са над електропроводниците. За да подменим една крушка, трябва да платим такса за изключване на електроенергията. Трябва да публикуваме съобщение една седмица по-рано, за да бъдат уведомени собствениците на производствени или други мощности, че захранването ще прекъсне. Трябва да наемем вишка за 48 лева на час и да извикаме специализиран екип, който да я смени. Ние трябва да свалим крушката, да я видим от кой вид е – натриева, фосфорна, енергоспестяваща. И да дадем заявка. Тоест, една такава смяна ни излиза над 60-70 лева, а самата лампа струва от 6 до 15 лева. А и организацията по смяната й е много сложна“, поясни градоначалникът.
След като от управата извършили енергийно обследване, констатирали и друг проблем – че имат и 250-ватови крушки. А в процедурата сега е заложени повечето да са 20-ватови. Тоест, десет крушки ще светят колкото една в момента.
„Искаме да ги свалим под жиците и всичко това да е с 5 години гаранция. Тоест, след пет години проблемът за общината ще отпадне. Инвестицията я плащаме за сметка на реализираната икономия. В момента плащаме 6 хиляди лева месечно за улично осветление. Ако разходите ни паднат на 3 хиляди, останалите 3 000 лв. ще ги плащаме на фирмата изпълнител до окончателното изплащане на инвестицията. Това е спецификата на този ЕСКО договор“, посочи Кехайов.
В техническата документация за възлагане на ЕСКО-договора пише, че възстановяването на вложените от изпълнителя средства ще стане за срок до 5,2 години при норма на годишно оскъпяване на инвестицията от разсрочено плащане не по-висока от 7%.

Източник: actualno.com

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си