Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Новини

Правителството затяга контрола при обществените поръчки за гориво за отопление

На заседанието си на 2 юни Министерският съвет на Република България одобри проект на Решение за предприемане на мерки за засилване на контрола при изпълнението на договори за обществените поръчки с предмет доставка на гориво за отопление. Това съобщават от правителствената информационна служба.

От разпространеното съобщение става ясно, че с цел предотвратяване на злоупотреби при възлагането и изпълнението на този вид обществени поръчки се засилва контролът на възложителите. Най-честите нарушения, които се наблюдават са свързани с доставка на гориво, което като вид и параметри се различава от вида и параметрите на горивото, заложени като изисквания в условията на поръчката. Обикновено за доставеното гориво има определена ставка за дължим акциз в по-нисък размер от ставката, дължима за горивото по условията на поръчката. Наблюдават се и случаи, при които доставеното гориво е с по-ниска покупна цена от заявеното по поръчката.

Агенцията по обществени поръчки ще издаде методически указания до възложителите с предвидени мерки за контрол на изпълнението. Ще бъде създадена и междуведомствена работна група за търсене на трайни решения за предотвратяване на злоупотребите при тези обществени поръчки, включително и чрез предложения за необходими промени в нормативната база.

Източник: МС

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си