АнонсиНовини

Димитър Главчев за Деня на Съединението: Няма кой да ни обедини нито отвън, нито с магическа пръчка, трябва сами да се справим

Индивидуалността е хубаво нещо, но като общество трябва да сме заедно по важните и значими теми, казва председателят на Сметната палата

Господин Главчев, в деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия актуален ли е за българите девизът „Съединението прави силата“? Обединени ли сме днес, спазва ли се този девиз в отношенията между институциите, от една страна, и в отношенията между институциите и гражданите, от друга?

За мое най-голямо съжаление този девиз не само не се спазва от институциите, но и от обществото като цяло. Вероятно тези неща са свързани, защото когато институциите не дават пример за обединение, няма как да се очаква от гражданите това да се случи. Трябва да се замисляме над това не само когато отбелязваме тези дати, а ежедневно. Разделението в обществото ни по различни теми, противопоставянето, са сред най-големите ни проблеми, които трябва сами да решаваме. Няма кой да ни обедини нито отвън, нито с магическа пръчка, трябва сами да се справим. Трябва да има воля в обществото за това, а напоследък ставаме свидетели на обратните процеси. Различията и разделенията ни водят, а не обединението. Дано тази тенденция бъде прекъсната, защото историята е показала, че това не води до нищо добро. Няма как да ускорим случването на положителни процеси без да сме обединени, индивидуалността е хубаво нещо, но като общество трябва да сме заедно по важните и значими теми.

Бихте ли споделили за нашите читатели коя е историческата личност от миналото на родината ни, която Ви вдъхновява най-силно и считате за достоен пример за подражание от съвременниците ни?

Много личности от българската история са ме вдъхновявали. Един от тях е Захари Стоянов – участник в освободителното движение, идеолог на Съединението – призовал за „истинска свобода и независимост на тая страна, която се нарича България, която е разделена на три части“ и с огненото си перо вдъхновил българите да го извършат. А после описал и дал безпощадно точна оценка на случилото се през онези бурни години.

Сред големите имена в първата половина на миналия век е Атанас Буров – предприемач, политик, банкер, философ. Радетел на демокрацията, визионер, неговите завети са актуални и днес. Голям родолюбец, но не спестява и критика към своя народ като казва, че той трябва да се научи да си плаща за закупените стоки и услуги, а не да се опитва да „мине метър“. Но и страхотен патриот, който призовавал българите да не изоставят родината си, да работят за нея. „Повярвайте ми – казва Буров – по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България, няма. Не се насажда родолюбие и сцепление в един народ, ако не се култивира у него съзнанието на общността и ценността на неговото битие. Не се подготвя едно добро бъдеще, като на едро се отрича миналото.“ Колко актуално звучат тези завети на големия предприемач!

Не са малко и личностите от българската поезия, на които се прекланям – Яворов, Далчев, Дамян Дамянов. България има много личности и Човеци, които за съжаление останаха в миналото ни, а толкова се нуждаем от подобни примери в днешното сложно време, в което живеем.

Очаквайте специалното интервю на председателя на Сметната палата за Списание „ЗОП ПЛЮС“ в септемврийския брой на изданието!

Акценти на интервюто:

  • Кои поуки от досегашния си управленчески опит Димитър Главчев ще приложи пряко в новото си амплоа и кои са приоритетите му
  • Справянето с кои текущи проблеми в работата на Сметната палата си поставя като непосредствена цел новият председател
  • Къде са предизвикателствата по отношение на възлагателния процес при обществените поръчки и накъде трябва да се насочи вниманието
  • Как се извършва дигиталната трансформация в Сметната палата

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker