Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Минали броеве

Брой 9, 2019: В ОГЛЕДАЛОТО НА КОНТРОЛА

Малко повече от месец ни дели от момента, в който най-сетне ще настъпи едно от най-значимите за това десетилетие събития в Системата на обществените поръчки в България. Става дума, разбира се, за реалния старт на задължителното електронно възлагане на поръчки чрез специално разработената единна централизирана система – ЦАИС ЕОП.

И докато с нетърпение чакаме последните дни, отчетени от часовника за обратно броене, който ще се нулира на 1 ноември, съответно трескаво преговаряме и тестваме усвоените през изминалите месеци знания и умения за работа в дигитален режим, мнозина си задават въпроса доколко сме готови за този мащабен преход. Готови като изграждане на умения за новия начин на работа, но и като зрялост на правилата за възлагане и ефективност на практиките по тяхното прилагане.

За да потърсим отговор на този съществен въпрос, решихме да разгледаме последните становища от контрола чрез случаен избор, осъществяван от АОП. Върху тази тематика попада и фокусът на водещия материал на броя. В него, анализирайки нещата през погледа на експерт с дългогодишен опит на различни позиции в системата, нашият консултант г-н Валентин Панчев прави преглед на актуални заключения и препоръки, намерили място в становищата на АОП. Но и добавя допълнителна стойност с вещите си наблюдения, съвети и коментари относно възможностите за оптимизиране както на практиките на възлагане на обществени поръчки, така и на системата за контрол върху тях (в продължение на материала обновихме и секцията на сайта ни с практика на АОП, на която ще публикуваме публично достъпните становища от упражнен предварителен контрол чрез случаен избор след 01.03.2019 г.). Вероятно ще се съгласите, именно резултатите от контрола могат да ни послужат като едно наистина подходящо огледало, в което да се огледаме и да оценим моментното положение при прилагането на правилата за разходване на публични средства, разписани в ЗОП.

Защото както сме отбелязвали не веднъж, добрите намерения, въплътени в едни или други публични политики, респективно въвеждането на едни или други модерни технологии, са необходимо, но съвсем не и достатъчно условие за случването на онези крайни резултати, които обществото очаква и около които се е обединило като приоритети. Да, тези аспекти безспорно са част от фундамента, върху който да се изградят толкова коментираните, но дълго отлагани благоприятни промени в Системата на обществените поръчки. Но за да се осъществят в пълнота тези промени са нужни и много други индивидуални и колективни стъпки, допълнителни настройки, научени уроци, променени модели на възприемане на действителността и начини на (взаимо)действие между всички елементи на системата. С други думи, важни равносметки и намерение за осъществяване на реална промяна, а не само формално отчитане на мерки, дейности и индикатори. Все благоприятни ефекти, до които може да ни доближи оглеждането в огледалото на контрола.

Отново за да направи оценка на моментното ниво на съответствие със законовите изисквания, съответно да изведе ценни препоръки, които да подпомогнат колегите в ежедневната им практика по прилагане на ЗОП, в пореден свой материал, посветен на съдебната практика, водещият практик и теоретик по обществени поръчки и уважаван наш сътрудник, г-жа Полина Цокова, обръща по-специално внимание на подбрани решения от практиката на ВАС по прилагане на чл. 72 от ЗОП относно случаи на необичайно благоприятни оферти.

Броят се допълва от важни анонси и обобщени насоки във връзка с предстоящия старт на електронното възлагане чрез ЦАИС ЕОП. Няма да разочароваме и всички колеги, които очакват с нетърпение популярната рубрика с въпроси и отговори от практиката по възлагане на обществени поръчки.

Приятно и ползотворно четене!

От екипа на ЗОП ПЛЮС


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

В ОГЛЕДАЛОТО НА КОНТРОЛА

Заключения и препоръки от актуалната практика по осъществяване на предварителен контрол чрез случаен избор

Валентин Панчев

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • ПРИВИДНИ ПОЛЗИ: Актуални въпроси от практиката на КЗК и юриспруденцията при осигуряването на доставки и строителство от външен изпълнител, Полина Цокова
  • Наж-важното преди началото на задължителното електронно възлагане на обществени поръчки
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Ако желаете списание ЗОП+ да е Ваш помощник в областта на обществените поръчки, може да осъществите това като станете абонати или поръчате отделни броеве на телефон 0879 279 180 или e-mail zopplus@gmail.com.

Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си