Новини

Промените в ЗОП за приемане на анти-инфлационната методика не минаха на първо четене в НС

Законопроектът за промени в ЗОП, с който се подготвя приемането на анти-инфлационна методика, не успя да събере нужната подкрепа на първо четене в Народното събрание и така не бе приет. Изненадващо за мнозина, при гласуването по време на заседанието от 9.06.2022 г., предложението за промени получи 96 гласа “за”, 69 “против” и 32 “въздържал се”. Доколкото за да бъде приет един законопроект е необходимо обикновено мнозинство от присъстващите депутати, в случая само 3 гласа “за” разделиха предложените текстове от това да бъдат одобрени по принцип и в цялост. 

Припомняме, че идеята на проекта беше да се създадат нормативни предпоставки за приемане от Министерски съвет на методика, чрез която да се индексират цените по много договори за обществени поръчки, в т.ч. с европейски средства, чието изпълнение е блокирано поради протичащите инфлационни процеси. Предложението, получило зелена светлина от Правна комисия и Комисията по регионална политика в НС, принципно бе подкрепено от МФ, МРРБ и КСБ, макар в конкретно изразените становища по същото да се коментираха други възможни форми на разписване на конкретните законови текстове, което се очакваше да се случи между първо и второ четене.

На същото заседание на НС бе отхвърлен и друг законопроект за промени в ЗОП, в който група народни представители предлагаха отпадането на ин-хаус възлагането и рамковите споразумения. При този проект такова развитие бе по-скоро очаквано, доколкото предложенията в него не получиха подкрепа и от съответните парламентарни комисии.

Източници: НС

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker