Анонси

Ново съдебно решение променя практиката по обжалване на финансови корекции, повече на предстоящия уебинар от 22 до 24 юни

Върховният административен съд (ВАС) излезе с ново решение, с което променя практиката по обжалване на решения за определяне на финансови корекции по възложени обществени поръчки.

С Решение на № 5028 от 27.05.2022 г. се потвърждава многократно защитаваната от екипа на Списание ЗОП ПЛЮС теза, че при налагане на финансови корекции за твърдени ограничителни изисквания в процедури за възлагане на обществени поръчки неизменно следва да се съблюдава принципът на пропорционалност. Този принцип налага при преценката за законосъобразност на даденото изискване за подбор, същото винаги да се съотнася към спецификите на предмета на конкретната обществена поръчка, при възлагане на която е поставено това изискване.

Повече по темата за практиката по налагане на финансови корекции съобразно скорощното решение на СЕС по случая на община Луковит можете да научите от водещата статия на бр. 5 на Списание ЗОП ПЛЮС, съпътствана с коментари на практика по процесуално представителство, осъществено от консултантския ни екип по редица други дела по обжалвани решения за налагане на финансови корекции.

Припомняме, че съдебната практика по ЗОП и ЗАНН ще бъде и главен фокус на предстоящия 3-дневен уебинар на Списание ЗОП ПЛЮС, посветен на най-актуалните въпроси в областта на обществените поръчки.

По време на онлайн обучението, което ще се проведе от 22 до 24 юни, топ лектори по материята, в т.ч. съдия от Върховния административен съд, ще разяснят най-важното по ЗОП, ЗАНН и ЦАИС ЕОП.

Ще бъдат коментирани НОВИТЕ МОМЕНТИ в ЗОП и ЗАНН, електронните поръчки в ЦАИС ЕОП, ПРЕВЕНЦИЯТА НА ФИНАНСОВИ КОРЕКЦИИ, АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНАТА ОТГОВОНОСТ при възлагане на обществени поръчки, както и най-новата СЪДЕБНА ПРАКТИКА при поръчките, която ще бъде разяснена от г-жа ЛЮБКА ПЕТРОВА, съдия във ВАС. Специален акцент е поставен и на участието в поръчки и изпълнението им. По традиция е предвиден и ПРАКТИКУМ С РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ В ЦАИС ЕОП, с помощта на който участниците ще навлязат в тънкостите при използване на ПЛАТФОРМАТА.

Припомняме, че всички заявили участие в уебинара имат възможност предварително да изпратят своите въпроси, на които лекторите ще отговорят по време на събитието.

Очакваме Ви!

ПОВЕЧЕ ЗА УЕБИНАРА ТУК

 

ПОВЕЧЕ за УЕБИНАРА ТУК

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker