Новини

Правна комисия прие единодушно проекта за промени в ЗОП относно методиката за индексация, подкрепа получи и проектът за ограничаване на инженеринга

На заседанието си проведено на 27.07, Комисията по конституционни и правни въпроси прие на първо гласуване и двата разгледани проекта за промени в Закона за обществените поръчки, внесени от народни представители – този от 16.06 за ограничаване на инженеринга и този от 19.07 относно методиката за индексиране на цените на договори за обществени поръчки в условия на висока инфлация.

Гласуването бе предхождано от кратко предствяне на проектите и дискусия, в рамките на която бяха изказани мнения по предложените текстове.

Като изразиха подкрепа за проекта относно методиката за индексация на цените на договори за обществени поръчки, от страна на Агенцията по обществени поръчки бе направена бележка, че систематичното място на предложената нова разпоредба, даваща законова делегация за приемането на въпросната методика от МС, би следвало да е в нов чл. 116а, непосредствено след чл. 116, където се регламентират измененията в такива договори, а не в нов чл. 117а, както се предлага в проекта.

Зад законопроекта относно методиката за индексация застанаха и от Националаното сдружение на общините в България.

От професионалните организации на проектантите и на архитектите се изказаха в защита на проекта за ограничаване на инженеринга, положително становище бе изразено и за проекта за индексирането на цените по договорите.

Както е известно, строителният бранш, който не бе представен на заседанието, настоятелно иска незабавни мерки за индексация. От КСБ обаче вече се обявиха за запазване на приложното поле на инженеринга, при все че апелират за по-ефективна система за контрол, регламентиране на отговорността на участниците в целия инвестиционен процес и нов механизъм за оценка на офертите.

При последвалото дискусията гласуване и двата проекта получиха единодушна подкрепа от взелите участие в заседанието на Правната комисия депутати.

Както вече ви информирахме, на 26.07 двата законопроекта получиха зелена светлина и от Комисията по регионална политика в НС.

До броени дни престои гласуването на предложените промени и в пленарна зала, като предвид усложнената политическа обстановка и безспорната важност и спешност на въпроса за индексацията на цените по договори за обществени поръчки, не е изключено гледането на първо и второ четене да се реализира в рамките на едно пленарно заседание.

Източник: НС

 

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker