Минали броеве

Брой 5, 2023: НЕОТЛОЖНО И С ПРИОРИТЕТ

Скъпи читатели,

Както в живота, така и при възлагането на обществени поръчки, има моменти, когато обстоятелствата налагат предприемането на спешни и неотложни действия.

Това важи и по отношение на дългоочаквания от експертната общност ЗИДЗОП, който след като не успя да мине на второ четене по време на мандата на преждевременно разпуснатия предишен Парламент, сега отново бе одобрен от МС и бе внесен за разглеждане в настоящото 49-о Народно събрание.

Депозирането в НС обаче е само първата част от пътя, който предстои на проекта да „измине“ до превръщането му в закон, доколкото от депутатите сега се очаква да довършат започнатото, действайки в условията на спешност и неотложност.

Последното се налага по различни причини. На първо място, те са свързани с предявения от ЕК съдебен иск срещу България за нетранспониране на директивата за чисти превозни средства, която трябва да се въведе и с текстове в този ЗИДЗОП.

Приоритетността на проекта произтича и от други ключови ангажименти по Плана за възстановяване и развитие. Изпълнението на последните се явява необходимо условие за осигуряване на потребния за страната ни ресурс от фондовете на ЕС.

В тематична връзка с актуалната необходимост от спешни действия по актуализиране на нормативната уредба и усъвършенстване на практиката по нейното прилагане, за водещ материал на броя избрахме аналитичен преглед на подбрани казуси от съдебната практика по допускане на предварително изпълнение на договори за обществени поръчки.

Представяйки на читателя някои от най-новите определения, постановени от КЗК и ВАС по подобен род казуси, авторът Ивайло Стоянов обобщава най-съществените особености при исканията по чл. 205 от ЗОП, като дава ценни насоки – както на възложителите, така и на заинтересованите участници, които искат да защитят своя правен интерес в процедури по закона.

За да сме максимално полезни на читателите, в броя отново включваме актуална информация за случващото се в Системата на поръчките и поредната статия по наши становища, подпомагащи намирането на ефективни решения на сложни проблеми по ЗОП.

В тази връзка, не сме забравили и редовната рубрика с блиц казуси и становища по закона и възлагането в ЦАИС ЕОП.

Приятно и ползотворно четене!


ВАЖНО! Припомняме на всички, че и през 2023 г. Списание „ЗОП ПЛЮС” се предлага само в електронен формат. За достъпване на електронното списание всеки абонат първо трябва да влезе в потребителския си профил чрез своите потребителско име и парола. След това, от менюто ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП да избере вида на своя абонамент. В отворилата се страница може да се избере съответния брой на списанието – след кликване върху умаленото изображение на броя, списанието се отваря в модул за преглед и четене, който предоставя възможност за прелистване на страниците. Новите ни абонати могат да се запознаят с кратко ръководство как да достъпват и четат изцяло дигиталното Списание „ЗОП ПЛЮС” от бутона по-долу. При затруднения с достъпа до списанието, не се колебайте да се обръщате към нас на тел. (+359) 882 653 036!

ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП
ДО СПИСАНИЕ ЗОП ПЛЮС


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

НЕОТЛОЖНО И С ПРИОРИТЕТ: Актуални казуси от съдебната практика по случаи на предварително изпълнение на договори за обществени поръчки,

Ивайло Стоянов

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • АКТУАЛНО ПО ЗОП: Дългоочакваният ЗИДЗОП вече е в Парламента, предстои приемане в оперативен порядък
  • СЛОЖНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО: Становище по специфичен случай на подаване на ЕЕДОП от упълномощени лица и декларация по Регламент на Съвета (ЕС) № 833/2014 за участник в обществена поръчка
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки и работа в платформата ЦАИС ЕОП
     
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 10-years-zop-plus.jpg
 

Ако желаете заедно да сме по-успешни в обществените поръчки и през 2023 г., може да се абонирате за Списание ЗОП ПЛЮС или да заявите услугите и изданията ни на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за Списание ЗОП ПЛЮС,
бъдете УСПЕШНИ В ПОРЪЧКИТЕ ЗАЕДНО С НАС!

 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ТУК

 

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Abonament5steps.png
Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker