Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Минали броеве

Брой 12, 2020: ОНЛАЙН УРОЦИ

Скъпи читатели,

Обичайната равносметка, която правим в края на годината, през настоящата 2020 г. със сигурност ще бъде малко или повече по-различна. И няма как да е иначе, предвид извънредните изпитания, пред които е изправено човечеството, а и личният свят на всеки от нас.

По един особен начин тези изпитания като че ли имат и благоприятни ефекти – учат ни да виждаме възможностите дори в предизвикателствата, показват ни как да бъдем заедно с другите дори от разстояние, донасят надежда за една по-осъзната заедност. Заедност не толкова като пространствена близост, хранене на една маса и тълпене пред илюзорни зрелища, не толкова стихийна и импулсивна като механично следване на колективни шаблони. А заедност малко или повече по-осъзната, възприемана като мислене в множествено число, отговорност не само в личен, но и в колективен план, развитие на умение за единомислие и единодействие.

Общата тенденция на търсене на нови начини за ефективност на взаимодействието с другите в условия на принудителна дистанция беляза всички сфери на живота, не направи изключение и по отношение на Системата на обществените поръчки в България. Там процесите се случиха на фона на реалното въвеждане на задължителното възлагане чрез централизираната платформа ЦАИС ЕОП. Съвпадение, което по най-неочакван начин допринесе за планираната и отдавна отлагана дигитална трансформация в работата по ЗОП – както заради по-доброто осъзнаване на плюсовете и ползите от електронното възлагане, така и поради общата мобилизация, дошла поради кризисната ситуация и съпровождащите я извънредни мерки на всички нива.

Всичко това резонно доведе до ускорен процес на навлизане в новите работни реалности в електронна среда. Процес, за който направихме всичко възможно да допринесем и ние с наситената ни обучителна програма за развитие на всички правни и технологични умения, необходими за пълноценното използване на ЦАИС ЕОП.

Като ефект на по-необичайното развитие на събитията през изминалата година може да разглеждаме и нарасналото значение на онлайн базираните начини за споделяне на информация, експертиза и добри практики. Това ясно личи и от разрастването и високата активност на създадените и насърчавани от нас Интернет общности за професионална взаимопомощ, включващи Фейсбук групата “Експерти ЗОП”, Вайбър групата на абонатите на списанието и др.

След всичко казано дотук, годишната ретроспекция оставя и не малко поводи за лично и професионално удовлетворение – и не толкова и само заради появилите се неочаквани възможности, но и за начина, по който съумяхме да се възползваме всички ние, заедно преодолявайки изпитанията на една непозната глобална заплаха. Тези позитиви ни дадоха много желание да подготвим един наистина силен финален брой на списанието за 2020 г. С който подобаващо да изпроводим оставящите след себе си толкова противоречиви мисли, чувства и преживявания последни месеци. Съответно да се заредим с търпение, мъдрост и вяра във възможното по-добро бъдеще, което всички ние се надяваме да ни донесе новата година.

За основен материал на декемврийския брой избрахме материала на водещия ни консултант по ЗОП, г-н Ивайло Стоянов. В него авторът ни представя най-новата практика на КЗК относно възможността нерегистриран в ЦАИС ЕОП стопански субект да бъде определен за изпълнител на обществена поръчка. Като с това ни дава много ценни насоки за по-ефективното и успешно използване на централизираната платформа по ЗОП.

Като хармонично и безспорно полезно допълнение на водещия материал идва и друга статия, поместена в броя – анализът на едно от последните решения на ВАС, с което Съдът потвърждава трайната си практика по въпросите за липсата на сходство и идентичност в предмета на отделни обществени поръчки за проектантски услуги. Линия, която дойде в желано потвърждение на тезите, неотклонно изразявани и защитавани през годините от експертния кръг около Списание ЗОП ПЛЮС.

Важен принос, а и надяваме се реални ползи за всеки експерт по ЗОП, носи и редакционният анализ относно особеностите по организиране на документооборота при възлагане на обществени поръчки в електронна среда. Към всичко това сме добавили още много материали относно важни промени в нормативните актове, намиращи приложение при възлагането, както и методическата практика по ЗОП и ЦАИС ЕОП. Не сме пропуснали и други актуални анонси в тази област на обществените отношения.

Очаквано, като завършек на броя сме оставили популярната рубрика с отговори на въпроси от експертната практика по ЗОП и работата в ЦАИС ЕОП.

Приятно и ползотворно четене! И до нови срещи през надяваме се по-здравата,
спокойна и успешна
нова 2021 г.!


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

ОНЛАЙН УРОЦИ

Най-новата практика на КЗК относно възможността нерегистриран в ЦАИС ЕОП стопански субект да бъде определен за изпълнител на обществена поръчка,

Ивайло Стоянов

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • ТРИБУНА ЗОП ПЛЮС: НСЕОП подкрепя предложението възложителите да не са задължени лица по ЗМИП, апелира за оптимизиране на работната натовареност при управление на възлагателните процеси, ЗОП+
  • ВИРТУАЛНИ ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ: Особености по организиране на документооборота при възлагане на обществени поръчки в електронна среда, ЗОП+
  • ГРЕШКИ ПО ШАБЛОН: Върховният административен съд с трайна практика за липсата на сходство и идентичност в предмета на отделни обществени поръчки за проектантски услуги, ЗОП+
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки и работа в платформата ЦАИС ЕОП

Ако желаете Списание „ЗОП ПЛЮС“ да е Ваш помощник в областта на обществените поръчки и през 2021 г., може да осъществите това като станете абонати или поръчате отделни броеве на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за Списание ЗОП ПЛЮС, подарете си УСПЕХ!

ПОВЕЧЕ ЗА АБОНАМЕНТА ТУК

Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си