Новини

Рестартират замразени европейски проекти след индексация на цените по договори за обществени поръчки

Вече е намерено решение за възобновяване на европейските проекти в областта на строителството и благоустройството. Това ще бъде осъществено чрез мерки за индексиране на възнагражденията по сключени договори за обществени поръчки, които в момента не се изпълняват поради общото повишаване на цените. Съгласие по такъв подход е постигнато на среща между представители на Правителството и строителния бранш, състояла се на 9 май, понеделник. 

Индексацията на договорите с държавата и общините, заради поскъпналите материали, ще стане с промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП) и нова анти-инфлационна методика, което ще бъде приета от Министерския съвет. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов по време на заседанието на Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, проведено на 10.05.2022 г.

Изявлението бе част от отговорите на актуални въпроси, които дадоха от екипа на МРРБ в рамките на т.нар. „блиц контрол“ по чл. 28, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, състоял се по време на заседанието на ресорната комисия в НС.

Както е известно, в момента не се работи по стотици договори, защото за фирмите е неизгодно да ги изпълняват, заради високата инфлация през последната година. Отделно има случаи на пропаднали обществени поръчки, които са се точили с години и сега избраните изпълнители отказват да сключат договорите на предложените преди време и несъответстващи на сегашната ситуация цени.

Разрешаването на казуса, за който строителите настояват от септември 2021 г., е постигнато по време на среща със строителната камара, в която са участвали още и вицепремиерите и министри на финансите Асен Василев и на регионалното развитие Гроздан Караджов в понеделник.

За да може да се извършва индексацията на договори за обществени поръчки първо ще бъдат направени спешни изменения на Закона за обществените поръчки. По думите на Караджов, промените ще се изразяват в приемането на нова разпоредба – чл. 116а, която ще предвижда, че изменението на цената по договор за обществена поръчка в резултат на бързо растяща инфлация се извършва по методика, утвърдена от Министерския съвет. Регионалният министър помоли депутатите за съдействие законодателната промяна да мине възможно най-бързо, за да може да се „отпуши“ строителния процес и да се избегне риска да бъдат загубени милиони от еврофинансирането.

За актуализирането на спрените договори за обществени поръчки ще се прилага и специално разработена методика. Както вече ви информирахме, за такава методика на 13.04 вече съобщи и зам.-министърът на финансите Андрей Цеков по време на обсъждания на депутатски предложения за промени в ЗОП, състояли се в Правната комисия в НС.

Макар в случая да е търсен хоризонтален подход, който гарантира съблюдаване на еднакви правила за всички случаи на актуализация, индексацията ще става договор по договор, обясни зам.-министърът на регионалното развитие Деляна Иванова в отговор на депутатско питане относно реда, по който се предвижда да се актуализират договорите за обществени поръчки. По думите ѝ това ще се случва чрез сключване на анекс по чл. 116, ал. 1, т. 3 от ЗОП и само при осигурен бюджет от страна на възложителя.

По договорите с евросредства такова има и там няма да има проблем с подписването на анекси и индексацията, каза Иванова. При обектите, финансирани от държавния бюджет, ситуацията е по-различна и всичко ще зависи от актулизацията на бюджета през лятото, стана ясно от обясненията й. МРРБ ще иска поне още 600 млн. лв. от бюджета Поне още 600 млн. лв. ще поиска Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) при предстоящата актуализация на държавния бюджет, каза Гроздан Караджов.

„Това е малко като загрявка за актуализацията на бюджета“, допълни той. Гроздан Караджов каза това в отговор на въпрос, че няма да може да изразходва планираните над 2.2 млрд. лева по бюджета на МРРБ. Причината е, че хората не виждат никакви ремонтни дейности по пътищата. „Проблемът не е в изразходването, а в недостига на средства“, отговори Караджов и представи сметката.

По старите договори за текущ ремонт и поддържане на пътищата трябва да се платят едни 656 млн. лв. Пак по тези договори ще трябва да бъдат платени още едни 1.2 млрд. лв. за довършването на започнатите, но незавършени 278 обекта. Отделно още 220 млн. лв. е новото възлагане за пътни ремонти по старите договори за 330 млн. лв. и сметката вече отива на над 2.2 млрд. лв., каза Караджов. А има и още – поне възлагане за 400 млн. лв. ново пътно строителство и още около 200 млн. лв. за нови обекти, посочи той. Така че ще са ни необходими поне още едни 600 млн. лв. по тазгодишни възлагания, каза Гроздан Караджов.

Източник: НС

 

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker