Новини

Пускат за обществено обсъждане нов вариант на методиката за индексация на договори по ЗОП, до три седмици документът ще бъде приет от МС

До няколко дни ще бъде финализиран нов вариант на методика за актуализация на цените по договори за обществени поръчки, който ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Това става ясно от интервю на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков за “24 часа”.

Въпреки първоначалните очаквания методиката да бъде одобрена от Правителството още в края на август, по всичко личи, че е било взето решение за чувствителна преработка на първоначалния вариант на методика, изработен от работна група с представители на министерства и управляващи органи, и оповестен от регионалното министерство в предишния кабинет.

Както обяснява и арх. Шишков, създалото се впечатление, че методиката вече е готова и по нея има съгласие и от строителния бранш, се е оказало невярно по две причини. Първата е, че Министерството на финансите и Агенцията за обществени поръчки не са приели идеята методиката да бъде одобрена в първоначалния й вид. Освен това, в първата си версия документът предвижда, че таванът на индексацията е 15%, което е срещнало неодобрението на бизнеса.

Регионалният министър внася уточнението, че целта в момента е до сряда (31.08, бел. ред.) да приключи писането на новия вариант на методиката и в сряда или четвъртък тя да бъде публикувана за обществено обсъждане. Макар да не става ясно какви ще са разликите между новия вариант и първоначално опвестената методика, по думите на арх. Шишков със сигурност отпада таванът от 15%, доколкото инфлацията, особено в строителния бранш, е по-голяма.

Що се отнася до сроковете, в които следва да бъде финализиран новият вариант на методика, арх. Шишков обяснява, че ако до сряда-четвъртък методиката е готова и публикувана за обсъждане, веднага след изтичане на 14-дневния срок на обществената консултация, Министерският съвет ще може да приеме документа с постановление или друг акт, и да направи възможно прилагането му на практика. Пределно ясна е необходимостта това финализиране да се случи в максимално кратки срокове, което да позволи и оползотворяване на част от оставащия строителен сезон, потвърждава регионалният министър.

Поредният обрат, на който ставаме свидетели в проточилото се във времето приемане на работещ инструмент за индексиране на договорите по ЗОП, не е изненадващ за мнозина експерти и наблюдатели, следящи процесите в публичния сектор. Както вече писахме и ние от Списание ЗОП ПЛЮС, първият вариант на методика поражда редица въпросителни – както по отношение на правната си издържаност, така и по логиката на икономическия механизъм, който следва да гарантира, че методиката действително ще позволи адекватно компенсиране на развилите се инфлационни процеси. Именно част от тези въпросителни вероятно са станали причина да се приеме риска от допълнително забавяне и да се вземе решение за изготвяне на нов вариант на методика, който да премине обществено обсъждане. Така донякъде се избягва опасността от прибързани, недообмислени и половинчати решения, които впоследствие да се окажат неефективни и контрапродуктивни.

Сред юридическите съображения да се търси усъвършенстване на вече изработената методика може да посочим неяснотите около това с какъв точно акт ще бъде приета методиката, както и това дали създаденият вече текст е достатъчно прецизен като правна техника (например, дали в акт на МС, с какъвто се планира да се одобри методиката, е допустимо да се предвиди, че “отказът от индексация от страна на възложителя е основание за прекратяване на договора от изпълнителя, без това да се счита за неизпълнение”).

Що се отнася до икономическите “тесни места” на първия вариант на методика, освен това дали и какъв “таван” на актуализациите трябва да предвижда тя (аспект имащ отношение не само към лимита от 50% по чл. 116, ал. 2 от ЗОП, но и към финансовия ресурс, който ще е необходим за индексациите), много неясноти пораждат и други въпроси, като например защо като основание за индексация да се приема само поскъпването на материалите, но не и на други значими за производствения процес фактори, в строителството и като цяло (като например горивата и енергията, но също така и труда и др.). Както и това дали предложените индекси за актуализиране на договорите (за които по неясни причини не са посочени относимите ЕВРОСТАТ кодове), в достатъчна степен дават възможност за компенсиране на неблагоприятните ценови процеси, съответно позволяват “справедлива” индексация, за каквато се обявява строителният бранш.

Новата методика за индексация на договорите по ЗОП ще бъде основна тема и на организирания от Списание ЗОП ПЛЮС тридневен специализиран уебинар ЮРИСПРАКТИК+, който ще се проведе на 7-9 СЕПТЕМВРИ. На събитието топ лектори по обществени поръчки, в т.ч. съдия от ВАС, ще допринесат за комплексното развитие на компетентностите на участниците – и при практическите умения за електронна работа по ЗОП, и в посока повишаване нивото на юридическа подготовка.

В програмата на уебинара са включени традиционният ПРАКТИКУМ С РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ В ЦАИС ЕОП, а също и презентации и дискусии на очакваните ПРОМЕНИ В ЗОП и новите моменти в ЗАНН. Отделили сме специално място и за последните относими към обществените поръчки решения от националната съдебна практика и юриспруденцията на Съда на ЕС, в т.ч. по случаи на български възложители. В обучението са включени и актуални насоки и казуси по прилагане на новия Регламент (ЕС) 2022/576 в сила от 8 април 2022 г. относно санкциите.

ПОВЕЧЕ ЗА УЕБИНАРА ТУК

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker