Минали броеве

Брой 1, 2024: НЕГЛАСНИ ПРОМЕНИ

Скъпи читатели,

След периоди на глобално пандемично безвремие и локално кризисно неразбирателство, по всичко личи че настъпилата 2024 г. ще донесе на Системата на обществените поръчки значими промени и висока динамика.

На прага на новата година секторът е изправен пред най-обхватните, комплексни и значими промени в законовата и подзаконовата нормативна уредба на обществените поръчки от влизането в сила на сега действащия ЗОП през вече далечната 2016 г. Макар опитните експерти по материята да са виждали не една или две модификации на правната рамка в областта, този път нещата се усложняват от факта, че се въвеждат не само множество редакции в ключови разпоредби на закона (а вероятно и на правилника), но и сравнително голям брой специфични изцяло нови правила – нови форми на предварителен контрол, извършван от възложителите, принципно нови задължения при поръчки за доставки и услуги, свързани с превозни средства, нови екологични изисквания, и др. Нови задължения влизат в сила и по силата на други нормативни актове като ДОПК.

Тези нормативни промени обаче далеч не изчерпват всички изпитания, с които ни предстои заедно да се справяме през идните 12 месеца. Сред тях можем да посочим и поредния нов етап от дигиталната трансформация в работата по ЗОП, който идва с въвежданите на ниво ЕС електронни формуляри (образци), с които след 1 февруари ще трябва да се справят и българските възложители. Набиращите скорост процеси, свързани с реалното изпълнение на Плана за възстановяване също не са за пренебрегване, като оказващ влияние фактор.

За да подпомогнем всички колеги в началото на очаквания изпълнен с предизвикателства период, в първия брой сме предвидили набор от актуални и полезни за практиката текстове.

За водещ материал избрахме аналитичния преглед на най-новата практика на Съда на ЕС по казуси на български възложители, представен ни от водещия ни консултант г-н Ивайло Стоянов. В него авторът не само ни запознава с поредно важно за работата по ЗОП съдебно решение, но и насочва вниманието ни върху теоретичния принос и очакваното практическо отражение на становището на европейските магистрати, което дава нов прочит на правилата за изменение на договори за обществени поръчки.

Предвид протичащия в момента период на адаптация към наскоро направените големи промени в закона, в броя резонно сме включили и аналитичен прочит на методическото указание на АОП относно новите моменти при делегирането на правомощия за възлагане. Както и материал, който представя новите правила относно изискванията за чисти превозни средства, акцентирайки както върху тяхното по-скоро кратко съдържание, така и върху не толкова ясното им реално приложение.

За пълноценно начало на годината в списанието очаквано намира място и редовната рубрика с отговори и практически решения на Вашите въпроси и казуси, възникнали при възлагането на обществени поръчки и работата в платформата ЦАИС ЕОП.

Приятно и ползотворно четене!


ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП: Тъй като и през 2024 г. Списание „ЗОП ПЛЮС” се предлага само в електронен формат, за достъпване на електронното списание всеки абонат първо трябва да влезе в потребителския си профил чрез своите потребителско име и парола. След това, от менюто ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП да избере вида на своя абонамент. В отворилата се страница може да се избере съответния брой на списанието – след кликване върху умаленото изображение на броя, списанието се отваря в модул за преглед и четене, който предоставя възможност за прелистване на страниците.

Новите ни абонати могат да се запознаят с кратко ръководство как да достъпват и четат изцяло дигиталното Списание „ЗОП ПЛЮС” от бутона по-долу.

ВАЖНО! С оглед по-голямо удобство за читателите, електронният достъп до Списание „ЗОП ПЛЮС“, който е на разположение чрез нашия Интернет сайт, вече дава възможност на всеки абонат да разпечатва отделни страници или целия брой на изданието. Понастоящем, възможността за разпечатване е налична за всички популярни Интернет браузъри (напр. Google Chrome, Microsoft Edge, Safari и др.), с изключение на Mozilla Firefox. При затруднения с достъпа до списанието, не се колебайте да се обръщате към нас на тел. (+359) 882 653 036!

 


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:
 
ТЕМА НА БРОЯ
 
НЕГЛАСНИ ПРОМЕНИ: Актуална практика на Съда на ЕС по казуси на български възложители дава нов прочит на правилата за изменение на договори за обществени поръчки, Ивайло Стоянов  
 

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Някои заключения от аналитичния прочит на методическото указание на АОП относно новите моменти при делегирането на правомощия за възлагане
  • ЗА ЗЕЛЕНО, НА ЧЕРВЕНО: Какво (не) ни казват новите правила относно изискванията за чисти превозни средства, задължителни при възлагане на обществени поръчки за определени доставки и услуги
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки и работа в платформата ЦАИС ЕОП
 
 

Ако желаете заедно да сме по-успешни в обществените поръчки и през 2024 г., може да се абонирате за Списание ЗОП ПЛЮС или да заявите услугите и изданията ни на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за Списание ЗОП ПЛЮС,
бъдете УСПЕШНИ В ПОРЪЧКИТЕ ЗАЕДНО С НАС!

 
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Abonament5steps.png

 
Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker