Новини

ЕК отново ни предупреди за невъзлагането на обществени поръчки от частни болници

На 24.4.2024 г. от Европейската комисия съобщиха, че е издадено мотивирано становище относно България (INFR(2018)2268) поради неспазване на законодателството в областта на обществените поръчки.

Решения по процедури за нарушения през м. април са били взети и по отношение на Румъния и Испания, посочва се в комюникето на институцията на ЕС.

От ЕК подчертават, че действащите директиви по обществени поръчки трябваше да бъдат транспонирани от държавите членки в националното им законодателство до 18 април 2016 г.

Като изискват от държавите членки да спазват безпристрастни и прозрачни процедури, тези директиви имат за цел да отворят публичните пазари за реална конкуренция между дружествата в целия ЕС и да гарантират най-доброто съотношение качество-цена в областта на обществените поръчки, припомнят от Комисията.

В случая с България повод за поредното предупреждение на Комисията е изключването на частните болници от правилата на ЕС за възлагане на обществени поръчки, дори когато те са частично финансирани с публични средства.

България и другите предупредени държави-членки разполагат с два месеца, за да дадат отговор и отстранят установените от Комисията недостатъци.

При липса на задоволителен отговор Комисията може да реши да издаде мотивирано становище на Румъния и да предяви иск срещу България и Испания пред Съда на Европейския съюз.

Източник: ЕК

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker