АнонсиНовият брой

Брой 4, 2024: ПРОЧИТ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ

Скъпи читатели,

При наличието на непреодолими различия в позициите на хора и групи по интереси, от решаващо значение може да се окаже възможността противоречието да бъде разрешено с вещата намеса на обективен, безпристрастен и мъдър арбитър. В сектора на обществените поръчки тази роля често играе институцията на Върховния административен съд. И то не само като крайна инстанция в правни спорове по ЗОП, но и като значим фактор за усъвършенстване на закона и практиката по неговото прилагане.

Като потвърждение на казаното, във водещия материал на броя правим преглед на решенията на ВАС, постановени след преюдициално запитване до Съда на ЕС относно негласните промени в договори за обществени поръчки. Това се явява своеобразно продължение на статията ни от бр. 1/2024 г., посветена на решение на СЕС по съединени дела C-441/22 и C-443/22, в което европейските магистрати стигат до важни заключения, в т.ч. че съгласуване на волята на страните за съществено изменение на договор за обществена поръчка може да е налице и без подписване на изрично писмено споразумение.

За да проследим развитието на този важен за практиката казус, водещият ни консултант г-н Ивайло Стоянов ни представя както мотивите на финалната инстанция, така и аргументираните особени мнения, изразени от един от членовете на касационните състави. Авторът също анализира защо решението на СЕС води до необратими промени в начина, по който българските възложители следва да четат, разбират и прилагат правилата относно допустимите изменения в договори по ЗОП, съответно как предстои да бъдат консолидирани в националната съдебна практика по тази проблематика все още съществуващите различни прочити на същите тези правила.

Съобразявайки се с желанията на нашите читатели, в броя сме предвидили и специално издание на редовната ни рубрика с мотивирани отговори и ефективни решения на въпроси и казуси от практиката по възлагане на обществени поръчки в платформата ЦАИС ЕОП, с включена таблица с актуалните европейски стойностни прагове и полезни образци на документи.

Приятно и ползотворно четене!


ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП: Тъй като и през 2024 г. Списание „ЗОП ПЛЮС” се предлага само в електронен формат, за достъпване на електронното списание всеки абонат първо трябва да влезе в потребителския си профил чрез своите потребителско име и парола. След това, от менюто ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП да избере вида на своя абонамент. В отворилата се страница може да се избере съответния брой на списанието – след кликване върху умаленото изображение на броя, списанието се отваря в модул за преглед и четене, който предоставя възможност за прелистване на страниците.

Новите ни абонати могат да се запознаят с кратко ръководство как да достъпват и четат изцяло дигиталното Списание „ЗОП ПЛЮС” от бутона по-долу.

ВАЖНО! С оглед по-голямо удобство за читателите, електронният достъп до Списание „ЗОП ПЛЮС“, който е на разположение чрез нашия Интернет сайт, вече дава възможност на всеки абонат да разпечатва отделни страници или целия брой на изданието. Понастоящем, възможността за разпечатване е налична за всички популярни Интернет браузъри (напр. Google Chrome, Microsoft Edge, Safari и др.), с изключение на Mozilla Firefox. При затруднения с достъпа до списанието, не се колебайте да се обръщате към нас на тел. (+359) 882 653 036!

 


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:
 
ТЕМА НА БРОЯ
 
ПРОЧИТ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ: Аналитичен преглед на решенията на ВАС, постановени по делата, по които бе отправено преюдициално запитване до Съда на ЕС относно негласните промени в договори за обществени поръчки, Ивайло Стоянов
 
ДРУГИ АКЦЕНТИ
 
  • КАЗУС ПЛЮС: Специално издание на рубриката с отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки и работа в платформата ЦАИС ЕОП
 
 

Ако желаете заедно да сме по-успешни в обществените поръчки и през 2024 г., може да се абонирате за Списание ЗОП ПЛЮС или да заявите услугите и изданията ни на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за Списание ЗОП ПЛЮС,
бъдете УСПЕШНИ В ПОРЪЧКИТЕ ЗАЕДНО С НАС!

 
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Abonament5steps.png

 
Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker