АнонсиНовият брой

Брой 6, 2024: СПОР(Т)НИ ПРЕТЕНЦИИ

Скъпи читатели,

Разгорелите се през последните седмици европейски и национални изборни страсти постепенно започнаха да утихват в средата на календарната година и да отстъпват място къде на закономерно позабавилия ритъм делови делник, къде на завладелите Стария континент футболни емоции. В този период на привидно лятно спокойствие, доминиран не толкова от текущи събития, а по-скоро от очаквания за бъдещи такива, по странно стечение на обстоятелствата именно с футбола се оказа свързана една и от малкото новини в сектора на обществените поръчки.

Разбира се, имаме предвид най-новото решение на Съда на ЕС по случай с обществени поръчки за реконструкция и изграждане на футболни стадиони в Словакия. Именно на този казус решихме да посветим и водещия материал на юнския брой. И то не заради символичната връзка с най-популярната игра с топка, а най-вече защото за разглеждане от европейските магистрати е предложен един по-рядко обсъждан в страната ни, но безспорно важен аспект от възлагателната дейност – възможността неуспешни участници в процедури за възлагане на обществени поръчки да претендират обезщетение за вреди.

Освен че ни запознава с фактите по този интригуващ случай, съответно ни представя мотивите и финалните заключения на решаващия състав на СЕС, авторът г-н Ивайло Стоянов търси и паралелите с българската система и практика. Именно за да разгледаме решението на СЕС в съпоставителен план с националната юриспруденция, а и за да добавим повече практическа стойност за колегите ни експерти по ЗОП, в материала с продължение ще представим на Вашето внимание и някои от малкото, но несъмнено значими решения на ВАС, посветени на сходни казуси за обезщетения, търсени от подали оферти, но неспечелили съответната обществена поръчка родни стопански субекти.

На интригуващ специфичен казус от практиката на експертите по обществени поръчки в сектор „Здравеопазване” е посветен и редакционният материал от поредицата, представяща актуални становища на консултантския ни екип. В него анализираме важни моменти при споразуменията по чл. 95, ал. 1, т. 1 от Закона за лечебните заведения, като разглеждаме тези специфични договори между лечебни заведения в светлината на необходимостта да се съблюдава нормативната уредба в областта на обществените поръчки, съответно за такива договори да се обосновава наличието на основания за позоваване на изключението по чл. 14, ал. 1, т. 8 от ЗОП.

Запазено остава мястото в броя както на редовната ни рубрика с отговори на Ваши въпроси по прилагането на ЗОП, така и на други актуални анонси за топ събития от лятнатата ни обучителна програма и предлаганите от нас полезни услуги.

Приятно и ползотворно четене!


ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП: Тъй като и през 2024 г. Списание „ЗОП ПЛЮС” се предлага само в електронен формат, за достъпване на електронното списание всеки абонат първо трябва да влезе в потребителския си профил чрез своите потребителско име и парола. След това, от менюто ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП да избере вида на своя абонамент. В отворилата се страница може да се избере съответния брой на списанието – след кликване върху умаленото изображение на броя, списанието се отваря в модул за преглед и четене, който предоставя възможност за прелистване на страниците.

Новите ни абонати могат да се запознаят с кратко ръководство как да достъпват и четат изцяло дигиталното Списание „ЗОП ПЛЮС” от бутона по-долу.

ВАЖНО! С оглед по-голямо удобство за читателите, електронният достъп до Списание „ЗОП ПЛЮС“, който е на разположение чрез нашия Интернет сайт, вече дава възможност на всеки абонат да разпечатва отделни страници или целия брой на изданието. Понастоящем, възможността за разпечатване е налична за всички популярни Интернет браузъри (напр. Google Chrome, Microsoft Edge, Safari и др.), с изключение на Mozilla Firefox. При затруднения с достъпа до списанието, не се колебайте да се обръщате към нас на тел. (+359) 882 653 036!

 


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:
 
ТЕМА НА БРОЯ
 
СПОР(Т)НИ ПРЕТЕНЦИИ: Нова практика на Съда на ЕС допуска незаконосъобразно отстранен участник да претендира обезщетение за загуба на възможност да участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка (част първа), Ивайло Стоянов
 
ДРУГИ АКЦЕНТИ
 
  • ЗДРАВОСЛОВНО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ: Становище за наличие на изключение по чл. 14, ал. 1, т. 8 от ЗОП при споразумения между лечебни заведения на основание чл. 95, ал. 1, т. 1 от ЗЛЗ
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки и работа в платформата ЦАИС ЕОП
 
 

Ако желаете заедно да сме по-успешни в обществените поръчки и през 2024 г., може да се абонирате за Списание ЗОП ПЛЮС или да заявите услугите и изданията ни на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за Списание ЗОП ПЛЮС,
бъдете УСПЕШНИ В ПОРЪЧКИТЕ ЗАЕДНО С НАС!

 
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Abonament5steps.png
 
Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker