Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Новини

(Не)очакван шок в обществените поръчки, отново отлагат старта на ЦАИС ЕОП

Само няколко седмици преди началото на задължителното електронно възлагане чрез единна централизирана платформа, планирано за 1 ноември, се оказа, че дългоочакваното събитие се отлага за пореден път. Това стана ясно след публикуването на изрично съобщение на сайта на Агенцията по обществени поръчки. В него се оповестява, че с приетите на 10 октомври от Народно събрание промени в Закона за обществените поръчки се предвижда използването на ЦАИС ЕОП да бъде поетапно по групи възложители.

В лаконичния анонс се сочи, че промените са свързани със задължението за използване на Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП). С днешното решение на Парламента е прието това задължение да се реализира по график, приет в срок до 15 януари 2020 г. с Постановление на Министерския съвет (МС). В графика ще бъдат определени конкретните дати, от които отделни групи възложители задължително следва да използват националната платформа за електронно възлагане.

От ресорната институция обясняват, че с посочената промяна се цели минимизиране на рисковете и осигуряване на плавно преминаване към изцяло електронен процес на възлагане. Уточняват, че поетапното въвеждане на ЦАИС ЕОП дава възможност сравнително малък кръг от възложители да я използват пилотно, като отстраняването на евентуално констатирани грешки ще улесни прилагането за останалите възложители. Според АОП, независимо от факта, че за известно време в страната паралелно ще се прилагат два начина на възлагане, се очаква избраният подход да спомогне за подобряване на уменията за ползване на платформата по групи възложители и оказваната помощ да е по-пълноценна.

В съобщението изрично се подчертава, че до влизане на задължението за използване на платформата, съгласно приетия от МС график, конкретните възложители следва да прилагат реда по Закона за обществените поръчки, действащ до 1 ноември 2019 г. Към момента всички заинтересовани лица имат възможност да се регистрират в ЦАИС ЕОП и да създават документи като прилагат различните методи и способи за възлагане, без действията им да водят до произтичащите правни последици при реално възлагане.

По повод на съобщението на АОП, в експертните среди се коментира, че макар и неочаквано за широката общественост, решението на НС по-скоро не е изненада за запознатите със случващото се в Системата на обществените поръчки. През последните месеци редица наблюдатели и професионалисти по ЗОП изразяваха опасения доколко е налице реална готовност за преминаване към изцяло електронно възлагане.

От една страна, съмненията в тази посока са свързани с въпросителни около това дали платформата ЦАИС ЕОП е достатъчно добре проектирана и изпълнена, за да обезпечи целия обем на възлаганите в страната поръчки. От друга, широко разпространено е и разбирането, че още не е достигната критична маса от административен капацитет сред всички възложители и участници за преминаване към изцяло електронно възлагане.

Не липсват и мнения, че отлагането вероятно е свързано и с осъзнати рискове за електронната сигурност и защитата на личните данни, теми придобили болезнена актуалност след поредица от инциденти с информационни системи в публичния сектор. Независимо от причините за отлагането, всички професионално ангажирани с материята на ЗОП изглежда се обединяват около виждането, че макар и непопулярна и вероятно позакъсняла, тази мярка ще донесе по-скоро благоприятни последици за системата като цяло.

Източник: АОП

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си