Нека заедно да бъдем по-успешни в обществените поръчки и през 2022 г., поръчайте своя годишен абонамент за Списание ЗОП ПЛЮС още днес!

Минали броеве

Брой 2, 2021: МЕТОДИЧНО ОБЖАЛВАНЕ

Скъпи читатели,

В сърцевината на всяка трудност може да се крие и възможност. Тази вдъхновяваща мисъл, придобила още по-голяма актуалност през последната година на извънредни изпитания, може да ни вдъхне спокойствие и увереност в лицето на всяко предизвикателство. А и да ни даде достатъчно основания да изградим умението да запазваме неутрален поглед към нещата, които ни заобикалят и да се учим дори от наглед неблагоприятни обстоятелства.

Макар и невероятно на пръв поглед, подобни общовалидни принципи на живота могат да намерят проявление дори в контекста на деловото ни ежедневие, в това число и в представляващата специален интерес за нас област на обществените поръчки.

Убедително потвърждение на казаното ни дава и водещият материал на броя, съдържащ аналитичен прочит на емблематично решение от най-новата практика на органите за обжалване по ЗОП. В текста авторът г-н Ивайло Стоянов ни представя мотивите на КЗК по жалба, която съдържа множество твърдения за пороци и нарушения на правилата за възлагане на обществени поръчки. Макар в повечето случаи да са признак за прекомерност и неефективност, и затова да се възприемат като проблематични, подобни примери на “тотално обжалване”, т.е. обжалване по всички възможни пунктове, дават възможност на органите по обжалване да постановяват решения, които са своеобразен методически наръчник по прилагане на законодателството. И по този начин предоставят добра възможност за учене на експерта по ЗОП.

Стойност към броя добавя и традиционния преглед на практиката на АОП по осъществяване на предварителен контрол чрез случаен избор на процедури, открити през 2020 г. Освен ключови констатации от контрола, статията на г-н Валентин Панчев съдържа ценни коментари, бележки и препоръки, които може да са полезни за професионално ангажираните с материята на обществените поръчки.

В отговор на очакванията на читателската ни аудитория, място в броя сме отредили и на популярната рубрика с отговори на въпроси от експертната практика по ЗОП и работата в ЦАИС ЕОП, а и на множество други полезни анонси.

Приятно и ползотворно четене! 


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

МЕТОДИЧНО ОБЖАЛВАНЕ

Полезни изводи от случаи на неоснователни жалби с множество твърдени нарушения на ЗОП,

Ивайло Стоянов

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • ЕКСПЕРТЕН БАРОМЕТЪР: Продължава анкетното проучване по повод една година възлагане в ЦАИС ЕОП, ЗОП+
  • ИГРИ НА ТЪРГОВЕ: Експертите по ЗОП предлагат връщане на гаранцията за участие за защита на възложителите срещу недобросъвестни участници
  • МОНИТОРИНГ ЗОП ПЛЮС: Преглед на текущата практика по осъществяване на предварителен контрол чрез случаен избор на процедури по ЗОП, Валентин Панчев
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки и работа в платформата ЦАИС ЕОП

Ако желаете заедно да сме по-успешни в обществените поръчки и през 2022 г., може да се абонирате за Списание ЗОП ПЛЮС или да заявите услугите и изданията ни на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за Списание ЗОП ПЛЮС, подарете си УСПЕХ!

ПОВЕЧЕ ЗА АБОНАМЕНТА ТУК

Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си