Новини

ЕК стартира четвъртото издание на Европейските награди за обществени поръчки за иновации

Европейската комисия стартира конкурса „Европейските награди за обществени поръчки за иновации 2024-2025 г.“. Това съобщиха с кратък анонс от Агенцията по обществени поръчки.

Според публичната информация, разпространена от европейските институции, Eвpoпeйcĸитe нaгpaди зa oбщecтвeнитe пopъчĸи за иновации (The European Innovation Procurement Awards /ЕUІРА/), които се осъществяват с подкрепата на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) в paмĸитe нa пpoгpaмa „Xopизoнт Eвpoпa“, имaт зa цeл дa oтличaт публични и секторни възложители, физичecĸи и юpидичecĸи лицa в ycилиятa им зa нacъpчaвaнe и cтимyлиpaнe нa oбщecтвeнитe пopъчĸи зa инoвaции.

Haгpaдитe цeлят дa пoĸaжaт ĸaĸ oбщecтвeнитe пopъчĸи зa инoвaции могат да доведат дo пoлoжитeлни пpoмeни в иĸoнoмиĸaтa, ĸaтo нe caмo cъздaвaт нoви и ycтoйчиви пaзapи, нo и ce бopят c пpeдизвиĸaтeлcтвa за обществото ĸaтo нaпpимep климатичните промени.

Наградите също така целят да покажат как обществените поръчки за иновации трансформират положително икономиката, като не само създават нови и устойчиви пазари, но също така и допринасят за справяне с обществени предизвикателства като изменението на климата.

Българският комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Илиева, заяви по повод на събитието, че Европейските награди за обществени поръчки за иновации отпразнуват визионерски практики в обществените поръчки, които отговарят на нуждите на днешния ден и в същото време проправят пътя към едно по-иновативно бъдеще. Според Илиева, тези награди демонстрират най-доброто в иновациите в публичния и частния сектор, подчертавайки как креативните, иновативни решения могат да се справят с належащите предизвикателства, да помогнат на иновативните компании да растат и да подобрят живота на хората. Българският комисар прикани всички възложители, ориентирани към иновациите, които са използвали обществени поръчки за иновации, да кандидатстват за Европейските награди за обществени поръчки за иновации и да вдъхновят по-нататъшни иновации и сътрудничество в цяла Европа.

Тази година в рамките на конкурса ще бъдат присъдени шест награди в две категории:

  • Категория „Инициатива за обществени поръчки за иновации“ (включително изпълнение);
  • Категория „Изправяне пред обществените предизвикателства – промишленост с нулеви нетни емисии“.

И двете категории са отворени за проекти, осъществени във всеки сектор (напр. здравеопазване, транспорт, енергетика, околна среда, строителство, сигурност, образование, производство, ИКТ и т.н.), както и за различни видове инициативи за обществени поръчки за иновации:

  • Поръчки за научноизследователска и развойна дейност
  • Поръчки на иновативни решения
  • Инициативи, поставили началото на множество обществени поръчки за иновации (напр. стратегии/програми/планове за действие за обществени поръчки за иновации)

В съобщението на европейските институции се пояснява, че иновациите могат да приемат много различни форми, като продуктова иновация, иновация в услугите, иновация в процеса, организационна иновация и маркетингова иновация. Следователно иновативните решения могат да обхващат не само нови или значително подобрени решения, но и нови или подобрени начини за комбиниране или прилагане/използване на съществуващи решения.

За победителите от всяка категория е предвидена парична награда, като за първо място тя е в размер на 75 000 евро, за второ – 50 000 евро и за трето място – 25 000 евро.

Крайният срок за подаване на заявления за участие в конкурса е 26 септември 2024 г., 17:00:00 ч. централноевропейско време.

Повече информация за критериите за допустимост и сроковете за кандидатстване и оценяване е достъпна на електронната страница на Европейските награди за обществени поръчки за иновации. В раздел „Насоки за кандидатите“ се намират записите и слайдовете от информационната кампания, проведена през май.

За да кандидатствате в категорията „Инициатива за обществени поръчки за иновации (включително изпълнение)“, кликнете тук.

За да кандидатствате за категорията „Изправяне пред обществени предизвикателства: промишленост с нулеви нетни емисии“, кликнете тук.

* „Хоризонт Европа“ е рамкова програма на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновациите за периода 2021 – 2027 г. Целта на програмата е да се укрепи научната и технологичната база на ЕС, включително чрез разработване на решения за изпълнение на приоритетите на политиката като екологичния и цифровия преход. Програмата допринася и за постигането на целите за устойчиво развитие и стимулира конкурентоспособността и растежа. Това е водещата инициатива на ЕС за подкрепа на научните изследвания и иновациите – от концепцията до пазарната реализация. С бюджет от 95,5 милиарда евро, в т.ч. 5,4 милиарда евро от Next Generation EU, програмата допълва националното и регионалното финансиране в областта на научните изследвания и иновациите. „Хоризонт Европа“ е продължението на предходната програма „Хоризонт 2020“ на ЕС.

Източник: АОП, ЕСИ, Европейския съвет

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker