Новини

АОП допълниха ЧЗВ рубриката за ЦАИС ЕОП с разяснения за попълването на конкретни полета в новите електронни формуляри

След като миналия месец от Агенцията по обществени поръчки добавиха нов раздел в рубриката “ЦАИС ЕОП – Въпроси и отговори”, посветен на работата с новите електронни формуляри, и разясниха някои общи въпроси относно оповестяването на информация за т.нар. стратегически поръчки, през втората седмица на м. март от институцията допълниха информацията с указания относно попълването на конкретни полета в обявленията.

Относно Секция „Място на изпълнение“ в новата информация се посочва, че в зависимост от степента на детайлност на мястото на изпълнение, полетата следва да се попълнят по един от изброените по-долу варианти:

Вариант I:
• Пощенски адрес (BT-5101(a))
• Град (BT-5131)
• Пощенски код (BT-5121)
• Административно-териториална единица на държавата (NUTS)(BT-5071)
• Държава (ВТ-5141)

Вариант II:
• Административно-териториална единица на държавата (NUTS)(BT-5071)
• Държава (ВТ-5141)
Вариант III:
• Държава (ВТ-5141)
• Други ограничения за мястото на изпълнение(BT-727-Procedure) – избира се опция „На всяко място в дадена държава“ .

Относно Секция „Финансова гаранция“ от АОП изтъкват, че съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/1780 за установяване на стандартните формуляри за публикуването на обявления в областта на обществените поръчки, в обявленията за откриване на процедури са налични полетата „Изисква се гаранция (BT-751-Lot)“ и „Описание на финансовата гаранция (BT-75-Lot)“. Същите са предназначени за попълване на информация относно гаранция за участие в процедурата. Доколкото в националното законодателство не е предвидено да се изисква гаранция за участие, в полето „Изисква се гаранция (BT-751-Lot)“ следва да се избере отговор „не“, указва се от органа по методология.

От Агенцията обясняват, че за спазване на изискването по чл.111, ал. 4 от ЗОП информацията относно предвидените гаранции за изпълнение на договора и обезпечаване на авансово предоставените средства може да се попълва в поле „Допълнителна информация (BT-300)” или друго.

Допълва се и това, че с цел повече яснота полето „Изисква се гаранция (BT-751-Lot)“ в обявленията в ЦАИС ЕОП ще бъде преименувано на „Изисква се гаранция за участие (BT-751-Lot)“.

Актуалната версия на ЧЗВ рубрика може да достъпите ТУК, а въпросите и отговорите от нея може да свалите и разгледате като .pdf от ТУК.

Източник: АОП

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker